Kristianstads kamp mot publikkrisen

Att det är svårt att locka publiken kan många föreningar i Damallsvenskan svara ja på. Frågan är snarare vad som görs för att sälja in matcherna.
FOTO: Bildbyrån (arkiv)

- I våras var publiksnittet på bottennivå och vi jobbar på den fronten. Mycket handlar om att leverera sportsligt och få igång hypen. Publiken går inte på matcher för att vara hygglig utan för att uppleva spänning och glädje, säger Kristianstad DFF:s ordförande Mikael Forsberg.

Kristianstadspubliken och KDFF hade ett lyckligt förhållande som skapade fantastisk inramning när laget 2008 gick upp i högsta serien. Smekmånaderna, över 1 000 åskådare på sju av matcherna och ett rekord på 2 927 personer, är sedan länge över.

När vårsäsongen 2013 spelats hade Kristianstad Damallsvenskans sämsta publiksnitt med 418 åskådare. I höstpremiären räknades 1 146 personer in men det gav inga glädjetjut då publikdragande stjärnlaget Tyresö gästade Vilans IP.
- Idag kom publiken för att titta på Tyresö, hoppas att de kommer tillbaka för att titta på oss nästa gång, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir.

Att Kristianstad med den enda toppen kunde lämna jumboplatsen i publikligan för en åttondeplats säger också någonting om verkligheten på läktarna - före och hittills efter EM.
- Tittar man på Damallsvenskan generellt är det katastrofsiffror, så det är inte ett problem bara för KDFF utan för damfotbollen generellt, säger Mikael Forsberg.

- Jag tror att det handlar om en överlevnadsfråga. SvFF måste visa vad man vill med damfotbollen i Sverige. Jag vet att klubbarna i herrallsvenskan inte får någon hjälp med speciell reklam men i damfotbollen är resan längre, klubbarna har sämre resurser även om det handlar om hjälp till självhjälp, fortsätter han.

Produkten finns på riksnivå med lokala variationer i utbudet. Även i Kristianstad krävs fler ansträngningar och möjligen nya tankar. Skyltar vid infarterna, uppmärksamhet i lokalpressen och inbjudningar via sociala medier har uppenbarligen inte räckt i år.
- Vi kan så klart inte skylla på andra. Men i år har vi marknadsfört oss och synts mer med aktiviteter inne i stan dagen före match än något år tidigare.

Vilka orsaker har ni identifierat till publiktappet?
- Vi hade två krockar med handbollens SM-slutspel där tiderna bestäms med bara någon dags varsel och en eftermiddag var det hockeysemifinal. För vår del är det också prestationerna, att publiken kräver mer när de kommer på matcherna.

Förlorade publikintäkter har hämtats in
Ett ökat snitt till 539 åskådare hjälper inte märkbart för tillfället. Biljetterna till KIF Örebro i nästa hemmamatch på söndag säljer sig inte av sig självt.

Mikael Forsberg pratar om långsiktiga publikmål på över 1 000 åskådare i snitt och om 200- 300 000 kronor i förlorade intäkter när publiksiffrorna inte nått upp till budget.

Kristianstads DFF är hårt hållen ekonomiskt, gick in i säsongen med negativt eget kapital och har krav på sig att lämna in delårsbokslut till förbundet 31 augusti.
- Jag misstänker att de insatser vi gjort under sommaren gör att vi kunnat ta tillbaks det vi förlorat på publiksidan och kommer att klara det trots att det är kärvt ekonomiskt.

Vilka insatser är det?
- Vi har jobbat extra hårt med sponsring, både nya och gamla sponsorer som insett att publiktappet har en ekonomisk sida.

Efter Örebro-matchen spelar KDFF med två spelare i U19-EM (Marija Banusic och Alice Nilsson) som inte är hemma förrän den 3:e september. Under matcherna som återstår har laget två derbyn på Vilans IP.
- Spelschemat är inte optimalt, det är bättre att ha derbymatcher på vårkanten men det ville ju givetvis Vittsjö och Malmö också. Självklart är de matcherna extra intressanta och uppskruvade, vi vill dra folk och att de kommer på fler matcher, säger KDFF-ordföranden.

Läs även damfotboll.com´s blogg i ämnet ....det känns som att

Rainer Fussgänger 2013-08-09 17:12

Tack, Fredrik för en bra och viktig artikel! Publiktappet är annars nästan ett tabubelagt tema i damfotbollens Sverige. När det gäller Kristianstad så finns årligen mycket höga sportsliga förväntningar (laget vill vinna SM-guld i år) som kommuniceras och som bara fyra månader senare får mätas mot en verklighet där laget ligger fyra poäng över nedflyttningssträcket och sjutton efter SM-guldet.

Tyresö FF, svenska mästare 2012, har tappat 42% av sin publik från förra året till i år TROTS att man vunnit SM-guld och siktar ännu högre, till Lissabon 2014. Och trots att man försöker hitta på nya marknadsföringsstrategier.

Och som det står i bloggen har vi sett fyra hemmamatcher där publiksiffran har gått ned efter EM och endast två där det gått upp.

Det är en stor skillnad att gå på en utsåld Kalmar Arena med all dess stämning och bekvämlighet och inramning och sedan ta sig till en damallsvensk arena utan allt detta.

Landslagsfotboll och klubbfotboll är två helt olika sporter känns det som ibland. Det gäller ju inte bara Sverige utan även Tyskland, Frankrike, England, Norge.

Norge vann EM-silver och har sen dess spelat 2 omgångar av sin Toppserie och bästa publiksiffran var 338, annars kommer det drygt 100-150 för att se sina vice-europamästare.

Vad ska förbundet och klubbarna göra?

JonasE 2013-08-10 13:41

Kanske räknar klubbarna bättre än tidigare, då sjunker ju siffrorna;)

Dock inte Tyresö. Jag var på Tyresö-Piteå i våras och jag reagerade när publiksiffran förkunnades, 912. Matchen var så otroligt tråkig i andra halvlek så jag gick räknade publik. Bytte plats för att se alla. Det var inte mer än 660 pers. Säg 700 då för jag kanske inte såg alla.

En kompis sa samma sak när jag berättade fast en annan match. De "räknar" säkert mer fel ju mer som är där så det blir mindre tydligt.

Skulle tippa att Tyresös snitt är mer 800 än 1100.

Vilket är helt osannolikt med tanke på vilket lag de har. Svårt då för de andra klubbarna att locka folk.

Men jag gillar VERKLIGEN damfotboll. Följer allt. Alltid rent spel, trevligt att vara publik. Kul med webb TV som många kör jättebra. Men ibland, eller ganska ofta, blir spelet otroligt tradigt, långsamt, trist och dåligt. Så är det! Jag gillar det oftast ändå eftersom man kan titta lite extra på de spelare man känner till (alla!)

Men jag förstår att marginalpubliken vägrar komma.