Otrolig vändning av LdB FC i Tyresö

Efter en sövande första halvlek på Tyresövallen inför rekordpubiken 2.862 tappade hemmalaget sin ledning två gånger om och Ramona Bachmann blev LdB FC Malmös matchhjälte när hon gjorde sitt andra mål vilket säkrade den skånska segern med 3-2. Därmed är det två lag på samma poäng som toppar Damallsvenskan.
LdB FC-spelarna jublar i bakgrunden efter att ha fått Tyresö och Veronica Boquete ipå knä. FOTO: Andreas Sandström. Bildbyrån.

Tyresö kom som i går annonserat utan Marta Vieira da Silva till spel. Marta har nu fått en diagnos för sina ryggproblem och det är samma som Sofia Lundgren har fått nyligen: diskbråck, en annars ganska sällsynt skada inom fotbollen har nu drabbat två av Damallsvenskans bästa spelare.

Men tränare Tony Gustavsson kunde även presentera ännu ett amerikanskt nyförvärv: Ali Krieger ansluter till Tyresö för resten av säsongen och blir därmed lagets femte amerikanska. Krieger kan spela både back som innermittfältare, egentligen positioner där Tyresö inte direkt lider av spelarbrist, men man vill skärpa konkurrensen om startplatserna ytterligare ett snäpp.

Matchen mot serietvåan Malmö kunde knappast börja bättre för Tyresö:Jennifer Hermoso Fuentes gav Tyresö ledningen redan efter 9 minuter och Malmö var inte kapabla att hota Tyresö på allvar. Detta gav Tyresö full möjlighet att lugnt försvara ledningen samt försöka dryga ut ledningen och avgöra matchen. LdB FC Malmö visade sig inte vara ett lag som ville vinna matchen under den första halvleken. Många tekniska fel, slarviga passningar och en brist på löpvilja ledde till en match som var en besvikelse med tanke på alla förhoppningar man haft inför. Och Damallsvenskan verkade avgjord när domaren Jenny Palmquist blåste till pausvilan.

En fotbollsmatch har dock två halvlekar och även om matchbilden fortsatte lite som den varit i första, så blixtrade Malmö plötsligt till rejält och kvitterade. Effektiva Anja Mittag hittade Ramona Bachmann som gjorde 1:1 på lagets andra chans. Katrin Schmidt hade bytts in för Katrine Veje och Schmidt bidrog till att mittfältet blev mer balanserad och att Therese Sjögran fick mer och mer ytor på högerkanten.

Dock först körde Tyresö en snabb omställning och Malin Levenstad tappade kontrollen vilket tvingade Amanda Ilestedt att fälla snabba Christen Press i något som domaren såg som ett friläge - rött kort för Ilestedt som fick tacka Levenstad för detta och frispark för Tyresö. Line Røddik Hansen hamrade in bollen i krysset och Tyresövar åter igen i ledning och hade en spelare mer på plan. Matcen borde varit avgjort vid detta tillfälle.

Men Malmö kom tillbaka. Efter ytterligare en frispark av Therese Sjögran var det troligtvis Katrin Schmidt som styrde den lätt med huvudet in i mål till en oväntad kvittering. Och när Malmö gjorde sedan årets mål: en ruskigt snabb omställning med en fantastisk Sjögran på högerkanten som smörpassade in till Anja Mittag som i sin tur direkt touchade bollen vidare till en framrusande Ramona Bachmann som sträckte sig och nådde fram till bollen, då hade man helt oväntat vänt matchen till sin fördel. På ett visst sätt liknade matchbilden den vi har sett i årets första drabbning lagen emellan. Tyresö inledde starkast, men Malmö kom starkt tillbaka i andra halvlek.

Damallsvenskan blir spännande ett bra tag framöver och därmed har inte bara LdB FC Malmö vunnit en fotbollsmatch i dag, serien lever och minst i några veckor till.

Olle 2013-08-10 21:03

Fan va skönt att allt inte kan köpas för pengar.

Martin 2013-08-10 21:33

@Olle

Visserligen kul för serien att Tyresö inte drog ifrån (avgjorde) men även om jag håller med dig är ju Malmö knappast rätt lag att tala om när det gäller att köpa sig framgång. Däremot anser jag att Malmö ska ha beröm för att de värvar med en tanke till skillnad mot just Tyresö som snarare verkar skjuta från höften när det kommer till värvningskarusellen som nu spinner för fullt.

Ska jag vara ärlig tror jag inte Tyresös tränare är helt nöjd med den situationen för hur ska han kunna spela ihop ett fungerande lag till CL-spelet om det är olika spelare tillgängliga varje omgång. Att man lånade ut sin stabilaste defensiva ytterback Annica Svensson känns ju lite 'sådär' tycker jag för i CL lär det bli mer försvarsspel för Tyresö än de är vana vid från Damallsvenskan och där talar vi ju ändå om en i mina ögon landslagsmässig spelare.

Olle 2013-08-11 12:29

Förstår vad du menar Martin. Det var väl ett glädje tjut utan riktig tanke. Visst värvar Malmö också men som du säger så värvar dom tycker jag lite mer med huvet. Dom har trots allt unge svenska spelare med från start eller i truppen så dom avväger mycket mer än Tyresö. Spelarna som kommer till Tyresö har tränaren säkert varit med om att värva så där får han nog skylla sig själv om han inte hinner spela ihop ett lag. Vilket som sagt fotboll bygger på ett lag spel. Inte hur många dyra spelare man lyckas värva. Det känns tyvärr som Hasse plånbok finns kvar i kulisserna hos Tyresö. Synd.

Evelina Johansson 2013-08-11 18:56

Imponerande vändning av Ldb, som man nog måste säga vann rättvist till slut. Känns snöpligt då det kändes som att Tyresö hade kontroll i 60 minuter. Kul med mycket folk på plats och god stämning.

Tyresö och Ldb värvar ju båda flitigt, men precis som sägs ovan så är skillnaden att Ldb just nu tänker lite klokare och mer långsiktigt, och Tyresö lite mer på stjärnstatus snarare än att hitta ett kollektiv som fungerar (samtidigt som väl detta även är ett sätt att medvetet öka intresse från publik, media och sponsorer). Att det är Tony G som är ansvarig för de senaste värvningarna från USA är jag övertygad om utan att jag har någon som helst insyn, men han är känd för att styra med järnhand i de klubbar han tränar, och har ett stort kontaktnät i USA. Hansen tycker jag är en klok och intressant värvning, däremot korttidskontrakt med diverse dyra amerikanskor som snart försvinner igen har jag mindre förståelse för. En startelva med kontinuitet presterar oftast bättre än ett lag som byter ut halva startelvan under 2-3 månader. För övrigt, trodde Hasse Löfgren återigen officiellt var sportchef i Tyresö i år? Jag kan ha fel, oavsett så styr han det mesta på hemmamatcherna i alla fall, allt från speakerbåset till biljettköp till tifo m.m. Slutligen känns det väldigt kul med en levande toppstrid i allsvenskan, där KGFC nu även måste räknas in.

Olle 2013-08-13 11:48

Hasse finns inte med i organisationen enligt hemsidan men det betyder nog ingenting om han inte har bytt efternamn.Han petar nog vidare som vanligt.

Coach 2013-08-13 19:54

Han som petar vidare skulle få vilket "bonnlag" som helst att nå toppen.

Olle 2013-08-17 11:55

Ja om det bara är att köpa spelare så. Fast då skulle jag också klara av det.