Elitlicensen inom räckhåll för Jitex

Ett bidrag från privatpersoner på 300.000 kronor verkar bli räddningen för Jitex BK vars Elitlicens varit hotad. Svenska Fotbollförbundet ålade Jitex att komma upp med 425.000 kr för att rädda klubben och då nästa utvärdering är den 1 oktober tror Jitex ordförande Lasse Classon att man ska klara det målet.

Damfotboll.com har tidigare skrivit om de trångmål som Jitex hamnat i med anledning av Mölndals Kommuns dåliga hantering av bygget av den nya arenan. I över två år har Jitex fått hoppa mellan olika arenor för att kunna spela sina matcher på sådana som är godkända för spel i Damallsvenskan, något som förstås försvårat för klubben att nå vettiga vägar till både publikinkomster som sponsorer. Klubben räknar med att man under de cirka två som det handlar om ha förlorat cirka 1,2 miljoner kronor. Försök att få kommunen att ersätta en del av inkomstbortfallet har inte fått något gehör. Men trots detta ser ordföranden lidag ljusare på tillvaron.

– Nu har vi inga obetalda skatter eller sociala avgifter. Pengarna kommer från personer som vill att föreningen ska fortsätta leva. Vi ligger ju i bakvattnet, kommunen vill inte stötta elitlagen. Se till exempel på Kvarnby Basketklubb som är på väg mot konkurs, tillägger Lasse Classon.

Tack vare det ekonomiska stödet räknar Jitex BK nu med att nå målet att kunna redovisa ett positivt eget kapital per den 31 december.

Under hösten har Jitex fyra mycket viktiga hemmamatcher att avverka. Man ligger farligt nära nedflyttningsplats och är nog piskat att ta åtminstone 6 poäng till för att klara sig kvar. I ett ekonomiskt perspektiv ska man försöka lyfta mötet med LdB FC Malmö rent publikmässigt och gör den till en så kallad "trekronorsmatch" – en match där sponsorerna betalar tre kronor för varje åskådare på plats.

– Om vi jobbar bra där och får hit storpublik för att se de stjärnor som LdB FC Malmö har kan det nog bli ett sexsiffrigt belopp, hoppas Lasse Classon.

Om ni klarar att hänga kvar kommer ni då att se till att inte hamna i den här situationen igen?
- Jag är optimist och klarar vi det här ska vi se till att fortsättningen blir bra också. Vi är ett bra gäng som jobbar bra tillsammans och har framtidstro. Jag vet att det inte kommer att bli lätt men det här fixar vi, säger Lasse som alltså är övertygad om en fortsättning för Jitex BK.

Calle 2013-08-30 18:14

Åh, tänk om det egna kapitalet vore lika (eller bara hälften så) positivt som ordföranden.