Tisdagstoppmöte: Seriefinal i Eskilstuna

Eskilstuna United leder den jämna Elitettan med en poäng före AIK som dock har en match mindre spelad. På tisdagskvällen drabbar de samman i Eskilstuna inför en förväntad storpublik.

Eskilstuna United toppar inte bara serien utan även publikligan med ett snitt på 359 åskådare. en siffra som kan komma att höjas framöver då en större publik än normalt väntas komma till toppmötet på Tunavallen kl 19.00.
– Det har varit stort publikintresse vid våra hemmamatcher och det har ökat i takt med att vi är med och slåss i toppen, säger tränaren Viktor Eriksson.
– Till matchen mot AIK kan det nog komma runt 6-700 åskådare.

Förra helgen förlorade ni mot IK Sirius som jagar bakom som trea på 38 poäng. Vad talar för att ni ska vinna mot AIK och dra ifrån en aning i toppstriden?
– Varje match är en ny utmaning. AIK är svårt att möta men inget lag är omöjligt att slå. Vi måste vara på tårna för AIK är ett spelskickligt lag med att vasst anfallsspel.

Eskilstunas backlinje består till 75% av importer. Två irländskor, Meab de Burca och Louise Quinn och en engelska Vaila Barsley samt svenska Emma Salomonsson.
Mittbackarna Quinn och Barsley är dessutom rätt målfarliga. Vad betyder de här spelarna för er?
– De är en enorm tillgång både på och utanför plan med sina ledaregenskaper och tillsammans med vår målvakt Emelie Lundberg utgör de grunden till vårt stabila försvarsspel. Det ger möjlighet till snabba omställningar som vi vunnit en del på under året. Främst har omställningarna omsatts i mål genom vårt anfallspar Felicia Karlsson och Elin Johansson. Men vi har jobbat hårt med förändringar och jag känner väl att vi har fler verktyg i verktygslådan nu och inte bara är beroende av att just omställningarna funkar. Att sen mittbacksparet är bra på att göra mål, speciellt vid fasta situationer känns bara bra. Tillsammans tror jag att de gjort nio mål, säger Viktor.

Det stämmer bra och Felicia Karlsson ligger tvåa i skytteligan med sina 11 mål, anfallskompisen Elin har gjort sju. Fyra spelare som gjort 30 av Eskilstunas hittills 37 mål i årets Elitettan alltså.
Om ni vinner mot AIK drar ni ifrån med några poäng. Hur stor är chansen att ni ska lyckas hålla avståndet med sex omgångar kvar att spela?
– Det vill jag inte ens spekulera i. Det har varit och är jämnt i toppen och flera lag kan slå varandra så vad som än händer i tisdagsmatchen så kommer Elitettan fortsätta att vara som ett getingbo i ett bra tag till. Men det är klart att vi helst vill vinna över AIK, avslutar Viktor.