Vittsjö avgjorde med blixtstart i Göteborg

Ett av de tidigaste målen i Damallsvenskan i år avgjorde lördagsmatchen på Valhalla IP. Vittsjö och Emma Sjödahl nätade efter en dryg minut och lämnade Kopparbergs/Göteborg i ett mållöst tillstånd, alltså skånsk seger med 1-0
Vittsjös Vlora Bajraktaraj t h håller undan Kopparbergs/Göteborgs Anita Asante. FOTO: Carl Sandin, Bildbyrån.

- Det känns skönt med tre poäng efter en match med mycket kamp, sade Emma Sjödahl.

Varken publiken eller motståndarna var redo för ett så tidigt ledningsmål. Men anfallet som föregick 0-1 var fläckfritt, både i Jane Ross öppnande passning och Emma Sjödahls steg runt mittbackarna.
- En perfekt boll från Jane och jag kunde runda målvakten och lägga in den, sade hon.

Något läge att slå sig till ro uppstod aldrig men Vittsjö höll skärpan väl till slutsignalen. Att laget hade tre spelare i aktion i VM-kvalet så sent som i torsdags märktes inte.

Loes Geurts var alert och säker när det behövdes i målet, Mandy van den Berg stod för resoluta ingripanden i försvaret och Jane Ross´ arbetskapacitet var helt normal. Hon tillhörde de som vann flest dueller på plan.

Vittsjö lade ytterligare utrymme mellan sig och strecket efter segern, som ingick i de positiva kalkylerna för Skånelaget.
- Ser man till Göteborg och vad de åstadkommit innan är det kanske inte en match vi ska vinna, men som tur är handlar det inte om vad som står på pappret, sade tränaren Simon Sjöfors.

Riktigt så, på pappret var Vittsjö också försvagade med Kirsty Yallop avstängd men Vlora Bajraktaraj kom med i startuppställningen centralt på mittfältet och tog för sig bra.

Ett enda mål borde inte ha räckt och det hade inte räckt om Kopparbergs/Göteborg haft samma form som i våras. Nu får laget i första hand se till sig själva för att komma ur perioden av måltorka.
- Det är en dålig trend. Vi har folk med i anfallen, men vi kanske avslutar i fel läge och så går det för sakta, sade Marie Hammarström som hade en ypperlig chans i första anfallet, före Vittsjös mål då bollen strök stolpen.

- Slarvigt, det var en jättebra chans. Jag såg att Olivia (Schough) var på väg in men det blev ett mellanting mellan skott och pass.

KGFC nollade för fjärde gången i rad och saknar vassa anfallsalternativ för att lösa problematiken. Yael Averbuch hamnade för långt ner, Olivia Schough hade svårt att komma rätt i löpningarna och Sara Lindén återfanns mestadels alldeles för långt ut på kanten.

Många passningar kring straffområdets utkanter är inget att sträva efter, Kopparbergs/Göteborg hade för få spelare att lägga bollen på och söka skott från inne i boxen.
- Vi litar inte på de som är på kanterna och då blir det att alla drar sig dit. Det räcker att vara två där ute, inte fem. Målen kommer ju inte därifrån, sade Marie Hammarström

Hur kommer ni ur måltorkan?
- Vi tränar förstås mycket anfallsspel och har sagt att vi ska försöka avsluta hedersamt. Men det känns som att det inte vänder och vi hänger med huvudena.

Kopparbergs/Göteborg behåller tills vidare fjärdeplatsen. Vittsjös solida laginsats gav tre poäng och häng på Umeå, som just nu har sjätteplatsen där Vittsjö slutade säsongen i fjor. Laget behöver inte titta neråt i tabellen, nio poäng tillgodo till strecket.
- Det ska iallafall mycket till att vi ska åka ur, sade Simon Sjöfors.