Umeåmålvakt skakade AIK

Kampen mot Damallsvenskan gick idag vidare för AIK när man mötte Umeå Södra på Skytteholms IP. Det är endast tre omgångar kvar nu och än så länge håller man avståndet till trean Sirius som dock har en match mindre spelad efter helgens omgång. Dagens match mot Umeå Södra vann AIK med 3-0 trots en mycket duktig målvakt, Allyssa Whitehead i bortalaget. Det stod 0-0 i paus, men matchen avgjordes i andra halvlek inför 104 åskådare.
Alyssa Whitehead, Umeå Södras målvakt, satte sig i respekt bland AIKs forwardds. FOTO: Anders Henrikson.

AIK startade bäst som vanligt. De farligheter man hade kom från högerkanten. I tionde minuten kom den första farliga chansen då Emma Lundh slår en passning längs marken rakt igenom straffområdet till Madeleine Tegström som får till ett avslut, men Umeå Södras målvakt Allyssa Whitehead gjorde en riktigt bra räddning.

Umeå Södras enda riktigt farliga chans i första halvlek kom när Therese Kapstad sköt ett bra skott precis över ribban, farligare än så blev det inte för bortalaget.

I 24:e minuten borde det ha varit 1-0 till AIK då Emma Lundh blev helt fri några meter från mål. Egentligen skulle hon bara lägga in bollen, men Whitehead i bortamålet stod åter i vägen. Annars var det ett riktigt fint anfall från AIK som föranledde målchansen.

Med ungefär en kvart kvar av första halvlek kom nästa stora chans för AIK då Sarah Fredriksson "bara" skulle slå in bollen i ett tomt mål efter att Whitehead kommit ut i en duell och inte fått undan bollen tillräckligt långt. bollen studsade upp för högt för Fredriksson som inte fick någon bra träff på bollen.

Sista kvarten var det väldigt dåligt spel från båda lagen. Under dessa minuter började det regna och när domaren blåste av för första halvlek regnade det ordentligt och det blev väldigt kallt.

Bara 6 minuter in i andra halvlek, i 51:a minuten, kom det förlösande 1-0 målet för hemmalaget. En skarv gick fram till Emma Lundh som efter ett par försök äntligen kunde få in bollen bakom målvakten Whitehead genom att runda henne och få ner henne på marken.

Andra halvlek blev en match mellan främst Lundh och Whitehead. Lundh och AIK-spelarna hade massor av bra chanser att göra mål på, men oftast stod Whitehead i vägen.
Ju längre matchen gick och ju längre AIK tryckte på, desto mindre orkade Umeå Södra anfalla. De fick jaga boll i nästan hela matchen och med få alternativ på bänken (tre avbytare) orkade man helt enkelt inte när man kom i underläge.

I 70:e minuten avgjordes matchen definitivt när Emma Lundh gjorde sitt och AIK:s andra mål. Det gick till på ungefär samma sätt som det första målet. Hon rundade målvakten och lade in bollen i ett tomt mål.

Med fem minuter kvar av matchen kom 3-0 till hemmalaget. Umeå-laget fick tag i bollen nere vid eget straffområde då spelaren med boll bestämde sig för att spela tillbaka till målvakten för att få upp bollen i plan. Whitehead missade dock bollen som retligt rullade in i mål. Väldigt tråkigt för henne då hon gjorde en riktigt bra match.

Matchens lirare i AIK var Madeleine Tegström som låg bakom det mesta i laget. I bortalaget var målvakten Allyssa Whitehead klart bäst och räddade sitt lag från en ännu större förlust.

Mål: 1-0 Emma Lundh (51), 2-0 Emma Lundh (70), 3-0 Självmål (85)

_Text: Eva Fransson__

Taggar: ,