En rolig Norge-historia för LdB FC Malmö

LdB FC Malmö var inte bäst från start i 16-delsfinalen på bortaplan, men det tog sig efter hand till en odiskutabel 3-1-seger mot Lilleström. Therese Sjögran, Manon Melis och Ramona Bachmann gjorde målen för Malmö och Lilleström var aldrig nära att skapa chanser i samma takt.
Emelie Haavi hade Lilleströms bästa målchans i första halvlek när hon tog sig förbi Malin Levenstad. FOTO: Sjur Stölen, Bildbyrån.

– Resultatet är jättebra, 3-1 att ta med sig till hemmaplan. Vi ville ha ett resultat som tvingade dem att vinna, nu tvingar vi dem att göra minst tre mål på Malmö Stadion, sade Jonas Eidevall.

LdB FC hade klart mest att säga till om i första halvlek men det var Lilleström som öppnade bäst. Thora Helgadottir tvingades till en avancerad benparad när Isabell Herlovsen kom fri.

Inlägget, mitt emellan Malmös backar var anfallets delikatess och ett av flera bra beslut i det skedet av matchen från tyska Isabelle Bachor som Lilleström värvade i somras.
En stabil spelartyp som skickade fram bollarna och dessutom gav sig tid att låta anfallen byta riktning om vägen var stängd på sina håll.

Nu lyckades inte hemmalaget nå fram till någon mer chans under sitt inledande övertag och spelet gick allt mer över i Malmö-favör.
– Vår start är inte bra, vi har problem med deras duellspel, är passiva och vågar inte ta initiativ. Sedan spelar vi upp oss, sade Jonas Eidevall.

Ökat bollinnehav
Lilleström spelade kompakt försvar, i gul-svarta tröjor var det ett getingbo som skyddade nära målet. Ändå öppnades utrymme så att Ramona Bachmann kunde komma med fart, vända in och ut nära straffområdet.

Det LdB FC behövde för att skicka några av defensivspelarna på fel kurs var en snabb omställning och den kom efter ungefär 25 minuter. Anja Mittag sköt och efter målvaktsretur var bara Therese Sjögran framme och kunde stöta in 0-1.

De kommande minuterna fick Maria Javery i LSK-målet göra flera ingripanden för att hindra ytterligare baklängesmål. LdB FC dominerade totalt, och så hände det som då och då händer när ett lag trycker på - det andra laget gör mål.

I en rörig sekvens spelade LdB tillbaka långt nere på offensiv planhalva och blev så småningom av med bollen vann Lilleström. Försvarslinjen var inte samlad och bevakningen borta när Emelie Haavi prövade långskott med ypperligt resultat.

Haavi som gjorde comeback efter en månads skadefrånvaro fick till ett perfekt tillslag och bollen seglade över Thora Helgadottir i mål efter 41 minuter.

Kvitterat till 1-1
Men kvitteringen blev inte pausresultat. Det var Therese Sjögrans passning mellan försvarsben och Manon Melis löpning emot oavgjort, istället slutade första halvlek 1-2 och Melis var säker i läget när hon lämnat backarna bakom sig med snabba steg.
- Jag hade en version på mitt halvtidstal efter kvitteringen, men sen gör vi 2-1. Spelarna fick höra en liten annan version, sade Jonas Eidevall fullt medveten om att hans lag gjorde det viktigaste målet precis före paus.

- Andra målet borta, då har de har en uppförsbacke som hemmalag.

Lilleström ökade satsningen men hade svårt att få skotten innanför målramen och LdB FCs framstötar fortsatte att vara farligare.
Målvaktsreflexer och en försvarare på mållinjen räddade Lilleström ett par gånger, men åt Ramona Bachmann fanns inget att ställa upp.

På egen hand skapade hon målfarlig yta, tog sig förbi tre backar och satte punkt med ett iskallt avslut till 1-3.

De 917 på läktarna ropade efter straff för Lilleström i en situation mot och manade sitt lag att gå för reducering. Den sista möjligheten vinkades av för offside och gästerna kunde lämna plan efter en väl genomförd insats. Inte mycket talar för annat än svenskt avancemang när returen spelats. Onsdag klockan 18.45 är avspark på Malmö Stadion och i TV4 sports sändning.

Fler texter från matchen finns nedan, under "Läs mer"

Läs mer