Malmö jublar: GULDET ÄR KLART!

Det regnade på LdB FC-spelarnas guldlycka när slutsignalen fick på Malmö ip inför 2.569 på läktarna. Det behövdes en poäng mot Umeå IK. Det blev tre efter ohotad 2-0-seger, båda målen i första halvlek.
Thora Helgadottir gör en "Anja" och glider in som en säl framför guldjublande lagkamrater: Foto: Bildbyrån

Det var inga slumpmål. LdB FC hade alternativen i sina anfall och gjorde det svårt för UIK-försvararna att förutse nästa steg.
Kreatören Therese Sjögran visade samma genialitet i speluppfattning som några av de största Malmö-spelarna på herrsidan. Det var hon som efter ett långt uppspel från egen planhalva av Sara Björk Gunnarsdottir utmanade Umeås högerförsvar. Från egen planhalva kom Aly Riley sprintade och skapade övertal i straffområdet för avslutet stod Manon Melis.
En annan kreatör var Ramona Bachmann trots att hon oftast hade Umeå IKs Hanna Folkesson i ryggen. Sammantaget får man utnämnda Ramona till dagens bästa spelare i segrarlaget.
Umeå IK hade matchens första heta målchans med avslu av Hanna Folkesson i ribbans överkant bakom Thora Helgadottir i hemmaaget.
Förspelet var Jenny Hjohlmans. Inledningsvis beredde hon Aly Riley vissa problem på deras kant.
LdB FC-backen Lina Nilsson tvingade Malin Reuterwall i Umeå-målet att lämna retur på ett hårt långskott och forwards bet sig fast i straffområdet men bollen rensades undan till slut.

Lina slog inlägget till Sara Björck Gunnarsdottirs 2-0-nck. Även här hade Therese Sjögran andel i att LdB FC fick utrymme på den kanten. Litet passivt i Umeå-försvaret dock.
Manon Melis sköt jättehårt och om inte Rita Chekwulu slängt sig och täckt hade det varit med än 2-0 i halvtid.

Anja Mittag fick inte göra något mål. Det hade Umeå IK bestämt, men hon låg ändå bakom mycket som fick LdB FCs spel att blomstra, drog upp ett högeranfall i början av andra halvlek till Manon Melis som sände in bollen till Therese Sjögran men UIK-backen Tuija Hyrrynen räddade vid bortre stolpen.
I början av andra halvlek fick Umeå IK igång längre anfall och spelet jämnades ut. Om det inte varit för att detta var en dag då det mesta lyckads för LdB FC hade backen Amanda Ilestedt blivit frilägesutvisad efter kapplöpningen med Lina Hurtig och tröjdragningen.
Om Katrin Jonsdottirs nick efter hörna inte tagit i ribban utan gett 2-1-reducering en kvart kvar kunde det möjligen blivit litet darr i blivande mästarlaget. Tre minuter kvar räddade Thora Helgadottir ett skott av Alexandra Nilsson, UIK-mittback som dök upp nära mål. Lina Hurtig och Jenny Hjohlman hade helt enkelt ett övermäktigt alltför samspelt försvar mot sig för att kunna hota.

En märkbart blöt, rörd men nöjd tränare kom till presskonferens efter att ha firat och snackat med TV efter vinsten i hällregnet.
Nå Jonas, hur spänd var du egentligen inför den här matchen?
-Väldigt spänd om sanningen ska fram men nu är detta målet nått och man kan slappna av en stund, säger han med ett stort leende på läpparna.

I dagsläget har ni sexpoäng mer än Tyresö FF. Kan du förklara varför ni vinner SM-guldet?
-Vi är ett stabilt lag som har jobbat hårt på att bli bättre som kollektiv. Inte minst i vårt försvarsspel har vi tagit stora kliv och det har gjort att vi fått in en större grundtrygghet i vårt spel som avspeglar sig i vårt spel också i offensiven där vi är oerhört starka i vårt omställningsspel.

Här avbryts snacket för dörren mot spelarnas omklädningsrum öppnas och trion Katrin Schmidt, Ramona Bachmann och Paula Radtke bjuder på sång och glädje, "so sieht ein sieger aus, så ser en segarare ut" sjöng dom med stora leenden på läpparna innan dom tackade för sig och återgick till de övriga spelarna.

Nå Jonas, blir det något firande idag?
- Med tanke på att vi har returmötet i Champions League på onsdag och sedan en avslutande match borta mot Mallbacken nästa helg så avvaktar vi med att fira. Ikväll blir det dock en god middag tillsammans, det är vi värda, avslutar Jonas.