Umeå IK behövde inte öka takten efter första kvarten

Umeå IK FF inledde hemmamötet mot Kristianstads DFF med att rada upp målchanser. Det tog bara 16 minuter för Umeå att skaffa sig en betryggande 3-0 ledning och det kändes som att Umeå ju längre matchen led slog av på takten något. Framförallt i den andra halvleken verkade Umeå mer bevaka ledningen än att försöka utöka den. Slutresultatet skrevs till 3-1 efter 3-0 i halvtid inför 230 tappra åskådare, en solig men ändå kylig höstdag på T3 Arena.

Umeå tog ledningen knappa nio minuter in i matchen när Ogonna Chukwudi påpassligt höll sig framme på en retur. Vid det laget hade Umeå redan levererat åtminstone två målchanslägen och Kristianstad fick inrikta sig på försvar. Två minuter senare var det dags för 2-0 när Lina Hurtig nådde Emmelie Konradsson med ett inlägg från högerkanten. Konradsson bredsidade på volley bollen elegant i mål, otagbart för Hedvig Lindahl i Kristianstadsmålet. 16 minuter in i matchen kom 3-0 på ett självmål. Upprinnelsen var att Emmelie Konradsson drev upp bollen på högerkanten, förlängde till Jennie Hjohlman som drev ner mot kortlinjen och med ett klassiskt snett-inåt-bakåt-inlägg försökte nå Konradsson. Kristianstadsbacken Mia Carlsson hann emellan men brytningen gick rakt i eget mål.
Kristianstad gjorde ett tidigt byte när lagets klart vassaste målskytt och poängplockare Margrét Lára Vidarsdóttir gick av redan efter 33 minuter.
–Jag fick en skada i baksidan av höger lår ner mot knät vid förra matchen mot Vittsjö, berättade Vidarsdóttir efter matchen. Jag ville verkligen spela men när vi låg under med 3-0 och jag fick mer ont så valde jag att byta.

Umeå gick till halvtidsvila med en betryggande ledning men såg litet bekväma ut i den andra halvleken. Kristianstad, som i den första halvleken inte skapat en enda farlighet, lyckades flytta upp laget och gick över till en 3-backslinje. Satsningen framåt gav också reducering till 3-1 i matchminut 65. Marija Banusic och gamla Umeåbekantingen Johanna Rasmussen, som spelade i Umeå 2008 och 2009, samspelade på vänsterkanten, Rasmussen slog ett väl avvägt inlägg som Mia Carlsson omarkerad framför mål inte gärna kunde missa. Närmare än så kom dock inte Kristianstad som fick återvända poänglösa hem till Skåne. I och med att Vittsjö samtidigt lyckades besegra KIF Örebro gick också Vittsjö förbi i tabellen vilket gör att Kristianstad slutar på en 9:e plats i årets Damallsvenska. Örebros förlust innebar också att Umeå gick förbi i tabellen och slutar på en godkänd 5:e plats.

–Det har varit en konstig säsong, sammanfattade Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir årets insats. Vi har presterat långt under våra förhoppningar inför säsongen. Men vi vet vad som är problemet och kommer att rätta till det, avslutade Gunnarsdottir som har ytterligare 1 år kvar på sitt kontrakt och därför fortsätter minst en säsong till.

Umeåtränaren Joakim Blomqvist gjorde däremot, som damfotboll.com tidigare berättat, sin sista match med laget. När han sammanfattade sina fyra år som tränare och årets säsong så var Blomqvist tämligen nöjd med vad de tillsammans har presterat:
–Vi har ett härligt ungt lag som nästan är där, i den yttersta toppen. Utifrån förutsättningarna med den skakiga ekonomin och den omstart vi fick göra så är det fantastiskt att se hur spelarna i laget har utvecklats och vågar ta för sig mer och mer. De sista 4-5 matcherna har varit otroligt roliga för oss, nu är alla där vi vill att dom ska vara. Det känns speciellt att det nu är över men jag är jätteglad för de här åren och hur vi har utvecklats tillsammans.

Nu återstår det för klubbledningarna i respektive lag att få ihop slagkraftiga trupper inför säsongen 2014. Enligt sport.nu byter Ogonna Chukwudi Umeå mot KIF Örebro. Umeås mittback Katrin Jonsdottir har gjort sitt i Umeå och mittbackskollegan Alexandra Nilsson ryktas på väg norrut. Långtidsskadade landslagsspelaren Emma Berglund har ännu inget kontrakt för nästa säsong. Positivt för Berglunds del är att rehabiliteringen efter korsbandsskadan går planenligt och hon ska förhoppningsvis vara helt återställd när säsongen 2014 drar igång. Sen väntar förstås alla Umeåfansen med spänning på vilka tränare som kommer att knytas till laget inför de kommande åren. Det blir en intressant Silly Season.

Målen i matchen
9 min 1-0 Ogonna Chukwudi
11 min 2-0 Emmelie Konradsson
17 min 3-0 Självmål
65 min 3-1 Mia Carlsson