Målskyttsdebutanterna Ilestedt och Hjohlman

I matchen mot Färöarna fick Sverige två nya blågula målskyttar som skrev in sig i historieböckerna. Umeås Jenny Hjohlman och Malmös Amanda Ilestedt – två unga talanger som gjorde sina första landslagsmål denna afton på Gamla Ullevi. Vi tog ett snack med dem båda.

För första gången fanns hennes namn med i den svenska startuppställningen. Drygt femton minuter in i matchen mot hade hon gjort mål. Även Jenny Hjohlman gjorde sitt första landslagsmål ikväll, men hon har några fler minuters rutin att i landslaget att luta sig tillbaka på.
Vi passade självklart på att ta en pratstund med de båda debuterande målskyttarna efter matchen.

Innan dagens match hade Malmös Amanda Ilestedt endast spelat 15 minuter i den blågula landslagströjan. Ett kortare inhopp i träningsmatchen mot England inför EM. Men idag fick mittbacken från Sölvesborg chansen i startelvan. Defensivt hade Ilestedt inte så mycket att stå i utan gjorde precis det man an förvänta sig, samlade upp de få bollar hon behövde på egen planhalva och spelade sedan vidare högre upp i banan. Offensivt gjorde hon succé. Ett mål med bud på mer.
- Det kommer från en hörna där Kosse får en nickskarv, sen lyckas nog jag nicka den uppåt och peta in den på något vis. Jag blev lite chockad.

Drygt 45 minuter efter Ilestedts debutmål var det dags för Jenny Hjohlman att göra samma sak. Hjohlman blev inbytt istället för skadade Asllani strax innan halvtid. 14 minuter in i den andra halvleken hade hon gjort sitt första landslagsmål:
- Jag vände upp och sköt med vänstern, och den seglade in. Jag tror inte jag tänkte så mycket. Bortre brukar vara ledigt, men man ska ha flyt ibland, sade Hjohlman efter matchen.

20 matcher i damallsvenskan har det blivit för Ilestedt under året som gått, dock inga mål. Totalt har hon gjort två damallsvenska mål under karriären har det blivit för Ilestedt, båda kom under fjolåret.
- Det var skönt att spräcka säsongsnollan. Jag sa faktiskt till pappa när jag pratade med honom innan matchen att: ”fan, idag ska jag göra mål” - det lyckades. Jag har varit nära några gånger under året med LdB, säger Ilestedt.

Du hade kunnat göra ett mål till men ditt skott blockerades...
- Ja, ja, det var nära. Jag hann nog tänka för mycket, säger Ilestedt och slår ut lite lätt med armarna.

Ilestedt bildade mittbackpar med EM:s succéback Nilla Fischer, som tidigare nämnts hade de inte speciellt mycket att stå i defensivt.
- Det kändes bra, men Färöarna hade ju inte så mycket att komma med. Jag har spelat med henne innan i LdB fast då var hon på mittfältet.

För Ilestedt väntar nu laddning inför laddning och förberedelser inför de ack så viktiga Champions Leaguematcherna mot Wolfsburg. För Hjohlman är tävligtssäsongen över. Hjohlman har under året gått från en lovande talang till en spelare som är mer eller mindre given när Sundhage plockar ut sin landslagstrupp och nu slutligen till målskytt även i landslagssammanhang.
- Vi drar igång igen med Umeå den 18 november, fram tills dess blir det väl styrka och sådant, berättar Hjohlman och summerar sedan sin egen utveckling under 2013:
- Det har bara gått framåt i år, jag trivs väldigt bra i UIK och har utvecklats både där och i Umeå.