Sällan skådad försvarstaktik från Färöarna

Ord som extremt och udda räcker knappt för att täcka in den säregna fotbollsuppställning som Färöarna bjöd Sverige på. Till och med Therese Sjögran med flest landskamper av alla i blågult har svårt att hitta något liknande i minnesbanken.

- De bjuder inte till någonting, inte när de får bollen ens, konstaterar landslagsveteranen.

Inte lång tid hann gå innan Färöarna visade sitt rätta ansikte och dunderdefensiv på Gamla Ullevis sensäsongsgräs. Avspark, bollen ut till vänster mot främsta kontringsvalet Heidi Sevdal som inte fick bollen under kontroll. Det tog nio sekunder, resten av första halvlek var med den allra största av understrykningspennor spel mot ett mål.

Färöarna packade in sitt straffområde, ställde upp två försvarslinjer med ett ungefärligt mellanrum av rutorna i ett dubbelglasfönster - som det var upp till Sverige att krossa.

Fotboll går som bekant ut på att göra mål men det är otroligt sällan som precis allting faktiskt handlar om just det. I sådana lägen, när den motståndarnas defensiva taktik drivs till sin spets, försvinner allt ur blickfånget utom drivkraften att leverera. Tempot sjönk och effektiviteten ströps för svensk del efter 4-0 i första halvlek.
- Det svåra är att hålla bolltempot uppe, trycka på och bara mala, mala, mala. Speciellt när de inte rör sig ur fläcken, de bara står och det är helt upp till oss själva. Det blir lite så att man går ner i tempo ibland, så fem bollar i mål är väl okej, säger Therese Sjögran och gick igenom kvalmatch efter kvalmatch för att hitta något liknande.

- Vi mötte Azerbajdzjan och vann med 17-0 (VM-kvalet 2010; journ. anm.). De försökte ändå spela fotboll, vilket de kanske fick lida för också.

Var Färöarna till och mer tillbakadragna än Bosnien?
- Det var ännu värre, Bosnien försökte göra något med bollen när de fick den. Det här var helt sjukt.

Första halvlek vittnade åtminstone om en bättre inställning än senast från svenskt håll.
- Vi hade bra inställning då också men blev väldigt statiska. Vi har bättre rörelse och passningsspel idag, säger Therese Sjögran.

Spelsystemet som tog upp mycket mediautrymme i förhandssnacket var lönlöst att analysera.
- Det är inte så mycket att prata om. Vi hade en uppställning idag och var nog inte i de positionerna en enda gång, förutom från början.

Vilka svar kan ni få från den här kvalkvällen?
- Ingen aning, vi får bara kolla på anfallsvägarna, se vad vi gjorde och vad vi kunde gjort annorlunda. Vi får analysera hur det blir att möta dem igen, säger Therese Sjögran.

The Observer 2013-10-31 23:10

Sjögran visar stor förståelse för Sveriges tillkortakommanden som i hennes analys stavas Färöarna - inte tillstymmelse till självkritik. Färöarna spelade efter sina resurser och måste ses som taktiskt framgångsrika. Frågan är om Sverige spelade efter sina resurser?

Matchen visade också med pinsam tydlighet att Sverige har en enda spelare med internationell lyskraft och det var ändå inte hennes bästa dag på jobbet. Resten av "stjärnorna" är möjligen tomtebloss (som slocknar extra lätt i regn) på en mörk fotbollshimmel i november.......