Hjörring gammal bekant för Linda Sembrant

Tyresös resa i Champions League fortsätter, med ständigt nya förutsättningar. Succéseger som underdog mot Paris Saint-Germain i första omgången, på plats i Hjörring för åttondelsfinal är svensklaget favoriter till avancemang.
Linda Sembrant, Tyresö FF. minns sitt förra lyckosamma besök i Hjörring och UEFA Women´s Champions League. FOTO: Anders Henrikson (arkiv).

- Det spelar ingen roll om folk utifrån tycker du är favorit eller inte, prestationerna i de här två matcherna blir avgörande, säger Linda Sembrant.

Det är dan före dan i samhället på norra Jylland. Linda Sembrant känner att tävlingsnerven börjar infinna sig och vill gärna låta spelet tala.

En blick ut över spelplatsen för lördagens bortamatch kan innerbacken tillåta sig. Ögonen sveper över Hjörring stadion, Sembrant ler och känner igen sig. Det är hon inte ensam om ur svensk synvinkel.

Planen är välbekant cupunderlag. Sommartid gäller ungdomsturneringen Dana Cup och i slutet av hösten anländer damallsvenska lag i ett stadigt flöde.

De två senaste åren har Kopparbergs/Göteborg tagit gräset i besittning för åttondelsfinal i Champions League, nu har Tyresös spetsformation kommit för samma uppgift.

Linda Sembrant värderar grönytan i sensäsongskrud och minns sitt senaste besök, med KGFC 2011.
- En tajt match, vi vann med 1-0. Planen var sådär, en ganska grisig match på det sättet, säger hon.

När solstrålarna stundtals bryter igenom det höstliga molntäcket framstår mattan som frodigt grön. Kanske en bedräglig kulör, prognosen lovar regn vilket kan innebära 90 tungsprungna minuter för Tyresö.
- Härifrån ser det iallafall fint ut, vi får se på närmare håll, säger Sembrant.

Fortuna Hjörring har hemmafördelen först men hade säkert sluppit den ständiga svensklottningen för att öka sin sportsliga chans.

Medan serieledarna, utan förlust efter tolv omgångar av den danska ligan, driver en målmedveten satsning på talanger framför ekonomiskt kostsamma stornamn och ständigt lever på toppen hemmavid i Danmark, verkar det aldrig riktigt våras internationellt.

Tuffa motståndare och jämnt flera gånger men historien har upprepat sig med farväl i åttondelsfinalen fyra år i rad.

Lagkaptenen och backklippan Janni Arnth är en av sex spelare från den danska EM-truppen som hör hemma i Hjörring, därutöver bland annat anfallaren Nadia Nadim. Den internationella uppbackningen består bland annat av rumänska anfallaren Laura Rus och ukrainska målvakten Irina Zvarych.

Medelåldern i lördagens startelva lär bli 23 år, Hjörring känner underlaget väl och vet sin kapacitet.
- Vi har förberett oss bra. Vår chans blir att spela hårt, vara cyniska och beredda att stänga ner för chanser i 90 minuter, säger Janni Arnth.

Linda Sembrant får replikera på uppstuds - om motståndarna prioriterar fysiken ska väl Tyresö satsa på speed?
- Fart och hårt, vi har många olika egenskaper och olika sätt att anfalla på, säger hon.

Lita på att Tyresö vill genomföra matchen med offensiva ytterbackar, blanda genomskärare längs marken med långbollar för att bryta sönder försvaret.

Dessutom står laget på en god grund med sin egen defensiv, PSG förmådde blott ett mål på straff i den förra CL-omgången.
- Det var försvarsspel från elva man, vi gjorde det väldigt bra. Det försvarsspelet ska vi ta med oss, samma prestation eller bättre gäller imorgon, säger Linda Sembrant som passade ihop med nya mittbacken Whitney Engen i returen (0-0) i Paris.

Samarbetet satt direkt i Engens första, sena årsdebut för Tyresö.
- Vi har kommit närmare varandra för varje minut, kompletterar varandra och gör varandra bra.

Vem ska vara styrande av er?
- Där hjälps vi åt, vi drar varandra åt rätt håll för att hålla laget kompakt.

Slår kompakt, fysisk fotboll igenom som helhetsbild gynnar det Hjörring mer än Tyresö. Men det är bara en bricka i spelet, blir det inte alltför mycket av det blöta fältets schack behåller Tyresö favoritrollen till torsdagens onsdagens hemmaretur.

Linda Sembrant avstår dock från tipsresonemang, utöver det stora målet.
- Vi vill bara ta oss vidare och låta resan fortsätta, säger hon.

Lördag 15.00 Fortuna Hjörring - Tyresö FF