LdB FC Malmö föll med flaggan i topp

Trots mängder av klara målchanser och bra spel förlorade LdB FC Malmö första åttondelsfinalen mot Wolfsburg. Slutresultatet skrevs till 1-2 och gästerna har således ett övertag inför returen nästa vecka.
Manon Melis var olycklig i sina avslut, här ett av dem där hon fått Wolfsburg målvakt Al,uth Schult på knä. FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrån.

. De tyska mästarna vann för drygt ett halvår sedan Europas mästarturnering efter en finalseger mot Lotta Schelins Olympique Lyonnais.
Att Wolfsburg bar favoritskapet i dagens match rådde det inget snack om. Men LdB FC Malmö var fyllt av självförtroende efter segern i Damallsvenskan och den spelmässigt fantastiska höst laget gått igenom. Skulle det räcka för att kunna utmana Wolfsburg?

Svaret – ja.
I början av matchen hängde hemmalaget inte bara med Wolfsburg, utan hade mest boll och flest chanser och borde ha tagit ledningen.
Om inte fyra minuter in i matchen när Katrin Schmidt vann bollen vid halvplan, skickade den vidare till Ramona Bachmann som nådde Melis och såg bollen smita utanför så kanske 11 minuter senare. Då fick Bachmann återigen fram bollen till en anfallare på språng men Anja Mittags avslut gick just utanför Almuth Schults bortre stolpe.

LdB FC Malmö skapade två heta chanser till i den första halvleken. Dels när Bachmann, alldeles för osjälviskt, valde att passa Melis istället för att avsluta själv men också precis efter en farlig Wolsburgf-rispark där Manon Melis haft ett bra kontringsläge men lagt bollen någon meter över ribban.

Där och då kändes det som att LdB FC borde ha lett matchen, som om att man hade en realistisk chans att vinna över självaste Champions League-mästarna. Då kom kallduschen på ett blåsigt Malmö Stadion.
Wolfsburgs Verena Faisst kom runt på LdB FCs högerkant och slog ett inlägg in framför mål. Där fanns Alexandra Popp och nickade in 1-0 till bortalaget.
Det var ställningen i halvtid och det kändes som ett synnerligten oförtjänt resultat. Men fotboll handlar om hur många mål man gör – inte hur många chanser man skapar. Således spelar det ingen som helst roll att statistiken efter den första halvleken sade att hemmalaget skapat sex chanser, att jämföra med Wolfsburgs tre, samt haft tre hörnor mot noll. Det var Wolfsburg som gjort halvlekens enda mål.

Den andra halvleken började som den första med ett visst hemmaövertag. Och kvitteringsmålet skulle komma. Lina Nilsson fick på ett skott utifrån, Wolfsburgs målvakt Almuth Schult släppte retur och Bachmann petade in 1-1 efter 64 minuters spel. Efter det hade LdB FC flera bra chanser att ta ledningen. Men istället var det Wolfsburg som kunde göra 1-2 efter flera märkliga domslut. Först borde Wolfsburg haft straff, men domaren friade bara för att i nästa situation peka på straffpunkten när Alexandra Popp föll i det närmaste oattackerad..

Från straffpunkten kunde sedan Martina Müller punktera matchen. 1-2 blev slutresultatet även om LdB FC ,och framför allt Manon Melis, hade chansen att reducera i slutet av matchen men bollen tog i ribban. Det var helt enkelt inte hennes dag.
LdB FC får helt enkelt ladda om och förvalta sina chanser bättre i onsdagens retur i Wolfsburg. Det var skillnaden mellan lagen. Annars tar Europa-äventyret slut redan i där för den här gången. .