Jitex tränare bemöter nedflyttningstipsen

Jitex BK tappade under hösten nästan hela laget och många började undra över hur man med dålig ekonomi och denna spelarflykt överhuvudtaget skulle klara att skapa ett nytt lag som blir slagkraftigt i Damallsvenskan. I helgen blev det förlust mot Elitettans Hovås/Billdal samtidigt som man fick Robyn Decker korsbandsskadad. Ingen bra start med tanke på en ledargestalt som Robyn mest troligt är borta för resten av året, tränare Anders Holmvén?

– Det blir ett tufft avbräck för oss naturligtvis men mest tråkigt för Robyn som förstås är bedrövad nu men som ändå ser en framtid hos oss. Hon ska tillbaka, det är hennes egna ord, säger Anders.

Att Jitex i Damallsvenskan förlorar mot Elitettans Hovås/Billdal blir förstås en snackis. Hur känns det?
– Vi håller ju på att spela ihop ett helt nytt lag och då är det jag som laborerar med var spelarna lirar, allt för att skapa mig en uppfattning under match om hur vi på bästa sätt ska kunna formera oss framöver. Resultatet är inte det viktigaste i träningsmatcher men det är klart att man alltid försöker sitt bästa. I den här matchen var det jämnt i första halvlek men Hovås/Billdal tog över i andra. Dom spelade lugnt och behärskat och vann med matchens enda mål. En förlust jag kan leva med men en viktig match på det sättet att våra unga tjejer får börja hitta varandra ute på plan. Det tar lite tid som alla vet.

Anders Holmvén är ny tränare för Jitex som måste byggas upp på nytt med unga spelare. Han är en realist men det bor förstås också en liten optimist i honom och även om det Jitex som spelade ifjol och klarade sig kvar i Damallsvenskan inte finns kvar, så tror han på det nya laget med ung inneboende kraft och motivation.
– Ja det får jag väl erkänna. Jag vet att snacket går om att vi är nedflyttningskandidater och det är verkligen inte konstigt men jag ser verkligen potentialen i dessa unga spelare vi har idag. Ifjol fick vi också kämpa och då byggdes laget kring spelare med stor rutin ifrån Damallsvenskan och det räckte ändå bara precis. Nu testar vi en modell som jag hoppas och tror kan ge betalt i form av ett helt nytt Jitex som byggs på kreativitet och snabbhet och inte bara på fysiskt styrka och stabilitet.

Man behöver väl lite av varje framför allt i Damallsvenskan där ni kommer att ställas mot lag som har alla dessa kvalitéer och befinner sig betydligt längre fram i processen?
– Det är sant och självklart jobbar vi i allra högsta grad med den fysiska biten också. Vi får ta med i beräkningen att vår trupp är mycket ung, jag tror att snittåldern hamnar runt 19 år. Inte många har någon allsvensk rutin, men de är spetstalanger som har glöden och är högt motiverade att utvecklas. I år är fler spelare på väg uppåt i sin utvecklingskurva och när så många har detta gemensamt och drivs mot ett gemensamt mål kan det bli riktigt bra, men det kan också gå åt andra hållet. Vi måste ha tålamod och låta dem växa in i det allsvenska tempot. Det får bära eller brista helt enkelt!

Ni har en ny storsponsor på väg in i föreningen, känns det som den ekonomiskt tuffa perioden för er är över och att ni börjar satsa på den sportsliga utvecklingen nu?
– Alla detaljer om avtalet med Panos Emporio är inte spikade ännu men att det ska bli en långsiktig sådan tror jag att jag kan avslöja. I slutet av veckan vet vi mer om detta, och då kan vi säkert berätta mer om eventuella framtidsplaner.

Kan det, mot bakgrund av att bland andra Robyn Decker skadat sig, bli aktuellt med att värva fler spelare?
– Vi får ju hit en mittback ifrån Kanada Emily Zurrer, en spelare med pondus och stabilitet men vi hade ju tänkt att hon skulle komplettera Robyn och Soffia Gunnarsdottir ifrån Island som har ungefär samma erfarenhet och rutin. Nu är Robyn borta och det är klart att vi funderar över om vi har möjlighet att skaffa in en ersättare. Vi får se om vi kan lyckas med det. Tankarna finns förstås, säger Anders avslutningsvis.