Tillbaka och inblandad i allt

Sverige föll mot Japan i gruppfinalen i Algarve Cup och missar därmed finalen. Men det fanns glädjeämnen i matchen. Linda Sembrant gjorde sin första match från start i den blågula tröjan sedan korsbandsskadan.
Stor glädje när Linda Sembrant gav Sverige ledning mot Japan. Foto: Bildbyrån

Mycket kretsade kring Linda Sembrant denna eftermiddag. Hon gjorde det svenska ledningsmålet i den första halvleken och orsakade sedan straffen som ledde fram till Japans segermål i slutminuterna.
- Målet var sjukt roligt att få göra. Det är en frispark och det blir en touch och jag nickar in den helt enkelt, det var en skön känsla att få göra det i comebacken från start, säger Sembrant efter matchen. Straffen däremot, den ger hon inte så mycket för.
- Straffen, bollen studsar upp på min arm. Men hur ska jag spela då? Som en pinne och ha armarna runt kroppen? Man spelar med armarna ute för att kunna ha någon balans. Den var ju helt ofrivillig. Sen hinner jag rensa bort den ur straffområdet innan hon blåser, hon hade lika gärna kunna skitit i att blåsa. Så är det och så känns det.

Dagens match mot Japan var Linda Sembrants första landskamp från start på ungefär ett och ett halvt år. Och det är just det här hon haft för näthinnan under rehaben. Inte en hands i slutminuterna och ett sent avgörande till Japans fördel, men väl att få stå på planen, ingå i den svenska startelvan och höra nationalsången.
- Jävligt kul att spela från start igen, det var länge sen och jag har längtat massor. Det är en speciell känsla att få stå där igen. Kul som tusan men trist att utgången blev som den blev, säger Sembrant. Vi ber henne att utveckla. Drygt ett och ett halvt år av slit ligger bakom henne, oändligt många träningstimmar.
- Det har varit en lång resa hit, en lång rehabtid – jag har jagat den här positionen och jag kommer fortsätta jaga den. Jag vill stå där ute på fler line-ups. Det har varit en så lång resa att jag nog måste smälta det lite nu. Det har varit en målsättning så länge. Att slå mig in här, det är fruktansvärt skönt och jag har många att tacka på min resa hit.

Sembrant gjorde Sveriges enda mål i denna match, på huvudet. Sundhage har upprepade gånger sagt att Sverige bara har en med ett huvudspel av internationell klass – Nilla Fischer, inte Linda Sembrant..
- Jag jobbar dagligen för att bli ännu bättre på huvudet. Det är mycket som avgörs i båda boxarna, så jag vill bli vassare och ta ytterligare kliv. Dagligen möter jag spelare i världsklass. Jag tränar mot spelare som är riktigt duktiga i boxen, så jag behöver ju vara smartare än dem så jag ställs på prov hela tiden.

Trots den snöpliga förlusten och straffsituationen lämnar Sembrant, som nu gjort tre mål totalt i landslaget, Estadio Algarve med ett leende på läpparna. Hon är här, hon är tillbaka. Eller som hon själv väljer att uttrycka det:
- Jag har längtat efter att vara i den här miljön och jag kommer göra mitt yttersta för att få vara här igen.

Mark 2014-03-11 16:08

"."