Cup Kommunal-semi på Skytteholm

På lördagen avgörs den första av två semifinaler i Cup Kommunal. Fjolårets bästa distrikt Stockholm står på ena planhalvan och på den andra väntar Småland som enligt egen utsago oväntat tagit sig till semifinal. Avspark klockan 12.30 på Skytteholm i Solna.
Samling före avspark i fjolårets final av Cup Kommunal. Foto: Anders Henrikson

Gruppspel och slutspel har avklarats under vintern och nu återstår bara fyra lag som ska göra upp om de två återstående platserna i finalen. Den kommer i år att spelas som vanligt i anslutning till Elitflicklägret i Halmstad i sommar. Ifjol avgjordes finalen i Stockholm samma dag som EM-finalen spelades på Friends Arena. Fint väder och många fotbollsfans i stan innebar också ganska gott om folk på Cup Kommunal-finalen som avgjordes på Skytteholms IP.


Då stod Stockholm som segrare efter att ha besegrat Västerbotten med 4-0. Distriktsförbundskapten Anneli Norén håller i trådarna även i år och ser med tillförsikt fram emot semifinalen mot Småland. Ett lag som hon i stort sett inte vet så mycket om.
– Nej, så är det ju på den här nivån. En och annan spelare känner man till om man sett dem i flicklandslag eller så men mycket mer kunskap finns inte. Så är det för alla. Vi har nytt lag i år och allt börjar om från början. Men det är väldigt roligt att kunna vara med och påverka lite av utvecklingen för dessa spelare.

I år har Småland tagit sig vidare till semifinal genom att i sin slutspelsgrupp besegra Värmland med 5-2 och Västmanland med 3-0. Stefan Adauktusson, förbundskapten för Småland var en aning överraskad över att laget vann gruppen.
– Absolut, vi har ett bra lag som är mycket jämnt men jag var lite rädd för att vi skulle sakna de där riktiga spetsarna i laget. Jag var orolig i onödan, tjejerna spelade mycket bra i slutspelet och är välförtjänta platsen i semifinalen.

I Småland finns det inte längre något lag i eliten då både Östers IF och IFK Kalmar ramlat ur Elitettan. Vad innebär det för er om man ser ur ett spelarutbildningsperspektiv?
– Det är klart att man är rädd att hamna lite på efterkälken. Har man elitlag som spelarna kan träna och spela i så höjs tempot förstås. Det är lite där vi trott att vi nu inte skulle hänga med. Men än så länge har det funkat bra, men för distriktets bästa hoppas jag att vi snart får upp ett eller flera lag i Elitettan igen.
Stefan jag vet att ni sent i höst bytte från spelsystemet 4-3-3 till 4-4-2. Varför?
–Tidigare var vi duktiga på att spela runt och hålla i bollen, men kom sällan till avslut och blev sårbara bakåt när vi tappade boll. Nu spelar vi rakare. Om vi har ett bra försvarsspel lägger vi grunden till ett bättre spel även offensivt. Jag är ganska övertygad om att vi inte hade nått så långt som till semifinal om vi stått fast vid det gamla.

I Stockholms-området råder det ingen brist på lag i Elitettan eller i Damallsvenskan, och de flesta spelarna i Cup Kommunal har sin tillhörighet i dessa klubbar. Har ni ändå några svårigheter vad gäller att få ihop de nya grupperna till samspelta lag, Anneli?
– Några stora svårigheter är det väl inte. Man ska veta att dessa tjejer lägger ner mycket tid på sin träning så att få loss dom till samlingar med distriktslag lite då och då är inte att tänka på. Vi har försökt få lite tid före de grupp- och slutspelsmatcher vi har spelat. Inför semifinalen har vi träffats en gång för att hålla igång gruppsamhörigheten. Dagen före semifinalen kör vi ett lättare träningspass, det är allt vi hinner.
Hur går det mot Småland?
–Ingen aning, det är det som är charmen. Jag tycker att vi har ett bra lag med vissa spetskvalitéer och självklart är vi taggade till tusen för att slå Småland men det gäller att vi har en bra dag, säger Anneli Norén.

Stockholm sägs vara favorit att vinna semifinalen och motståndarnas DF säger inte emot.
– Nej, på papperet har de ett gäng med många flicklandslagsspelare och de får gärna vara favoriter. Men en match är aldrig avgjord innan den startar och vi kan bara göra vårt bästa så får vi se om det räcker för att vinna, säger Stefan och ser framemot morgondagens semifinal.