Välförtjänt Kristianstad-seger mot Tyresö

De sista av de 858 som kom för att se Kristianstads DFF mot Tyresö hade inte hunnit ta plats när Marija Banusic gjorde Damallsvenskans snabbaste mål i år efter bara 50 sekunder. KDFF tog ledningen, men slutresultatet 2-0 kändes inte så sensationellt som det skulle varit i fjol.
Lagkapten Susanne Moberg jublar över Marija Manusics (t h) och Damallsvenskans snabbaste mål. Tyresös målvakt Carola Söberg, backen Linda Sembrant och Mayara Da Fonseca Bordin kan bara konstatera faktum. FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrånl

Då vann Tyresö med ett på många platser helt annat lag än det man kom till Kristianstad på söndagen.
Ingen Marta,Veronica Boquete, ingen Caroline Seger o s v.
Tyresö sparar dem till semifinalen i UEFA Women´s Champions League mot Birmingham. Sparat skulle Tyresö i en annan mening sä klart ha gjort långt tidigare..
- Vi ska inte skylla ifrån oss för att vi förlorade, sade Tyresös tränare Tony Gustavsson genast efter matchen.
- Jag är besviken på resultatet men stolt över spelarnas insats.

Tyresö fick i alla fall en match på naturgräs. Förutom att det kändes ovant gynnade det också hemmalaget genom att tempot blev litet lägre.
Det blev en bra match för att vara i premiäromgången.
De båda målvakterna, Tyresös Carola Söberg och KDFFs Hedvig Lindahl fick rädda några frilägen. Carola när Susanne Moberg hade chansen att öka till 2-0 i första halvlek och Hedvig minuten senare mot Madelaine Edlund.
Tyresös Malin Diaz prickade dessutom ribban ytterligare några minuter senare.
Tyresö försökte få igång sitt djupledsspel utan någon större framgång Johanna Rytting Karneryd, 17 år, spelade i Tyresös startelva och hade den bästa chansen i andra halvlek innan hon avlöstes av Christen Press. Men inte ens hon lyckades få hål på Kristianstad vars anfall kom längre när man hotade i mitten.
Olivia Welin punkterade matchen med sitt distanskott till 2-0 10 minuter före slut.
- Jag hann fundera över vem jag skulle spela men sen insåg jag att det var ganska fritt fram att skjuta så det gjorde jag. Det blev ett bra skott efter marken och placeringen var det inte heller något fel på , säger Olivia som fick se sin boll smeka insidan av Carola Söbergs högra stolpe.

Kristianstads tränare Elisabeth Gunnarsdottir berättade att ovissheten inför matchen om vilket lag Tyresö skulle komma med, var lite jobbig.
- Det är klart att det blir lite spänning med tanke på vad som hänt med Tyresö det senaste. Att inte Marta och Caroline Seger skulle spela fanns det indikationer om sen tidigare men som vi såg idag var det fler ordinarie spelare som fattades. Jag är glad över att vi kunde fokusera på vårt och genomföra matchen på ett så bra sätt och att vi lyckades knyta ihop säcken och ta tre poäng mot Tyresö.

The Observer 2014-04-13 20:59

TFF får ta mycket skit de här dagarna, nu också på plan. Det är inte heller lätt att förstå vad som görs av sportsliga skäl eller pga klubbens pyspunka.

Hur kan man ställa över de i artikeln nämnda spelarna? Hur kan Press som ensam kan avgöra en match få sitta på bänken? Spara till CL? Klarar inte de här lyxspelarna att fixa två matcher på en vecka? Löjligt!

Men TFF har producerat mycket skitsnack tidigare också - i samband med senaste värvningen av Marta hade dennes agent sagt hur bra samarbetet fungerat med Hans Löfgren (HL). Dagen därpå säger TFF att han inte alls har någon officiell roll i klubben. Under samma period kutade han omkring i mysbyxorna i alla avspärrade zoner på Bollmoravallen (dags att döpa om nu igen, kommunen?). Och ni kommer väl ihåg hur det lät när det ifrågasattes hur TFF kunde ha råd - HL gick ut i damfotboll.com och betonade att de minsann inte hade större spelarbudget än andra. För att inte tala om TFF lysande ekonomiska modell där de hade hundratals sponsorer som gjorde att de var mer eller mindre osårbara.

Vad som vore intressant att veta är hur ekonomin redovisades när TFF fick elitlicensen från SvFF. Men här har tydligen båda parter ett intresse av att hålla tyst! Något sportjournalistiskt scoop är väl knappast heller att vänta - sådana journalister bevakar andra missdådare.....

Nå, kul för KDFF med vinsten även om TFF valde att förlora. Kanske räknar TFF med att ev CL-final och ev vinst ska gottgöra allt och rädda klubbens rykte - de vågade och vann! Jag är inte lika övertygad. Gissar att det finns en inofficiell krisstrategi efter CL: kanske var det delar av den vi såg idag: just den typen av unga spelare som TFF snabbt gjorde sig av med medan man fortfarande pumpade luft i slottet efter återinträdet i damallsvenskan.

GambitSWE 2014-04-14 02:22

Vero och Meghan Klingenberg skadade sig med resp. landslag, därav spelade inte de. Seger och Marta skadade sig precis innan bortamötet mot Österrikiska Neuenglabach, och är inte riktigt redo för spel än. Hade för mig att det rörde sig om bristningar eller så i vaden respektive baksidan lår.

Press och Engen kom hem till Sverige dagen innan match, från den andra matchen som USA hade mot Kina, och jag antar att de lider av Jet-lag, och därav ville man inte spela dem. Press fick ju hoppa in på slutet, men det hjälpte ju föga.

Som kuriosa så är det väl värt att veta att det amerikanska landslaget brukar samlas tämligen många dagar innan man skall spela en match, för att träna/anpassa sig efter tidskillnaden etc, så att Press överhuvudtaget kom till spel säger ju en del.

När Sverige senaste spelade mot USA i USA, så spelade man matchen dagen efter ankomst. Även om Sverige säkert skulle kunna ha väntat någon extra dag, så säger även detta vilken slags budget som det amerikanska landslaget har.