Hammarbys andra halvlek sänkte Limhamn Bunkeflo

Hammarby började säsongens första bortamatch, mot LB 07, med att släppa till ett baklängesmål. Underläget varade inte länge, Bajen vände till seger 5-2 och var det bättre laget i sol och småblåst på Limhamns ip.

Premiärsegern med 3-0 var långt ifrån perfekt spelmässigt. Hammarby rättade till en del av det som kunde förbättras från förra helgen och byggde på målskillnaden och självkänslan under sin längsta resa söderut för säsongen.
– Varje match är ett steg framåt. Vi får in mer lugn, speciellt i andra halvlek där vi hittar varann bra, säger Helén Eke efter 90 minuter på det skånska konstgräset.

Favorittrycket som lär följa Hammarby så länge laget fortsätter att vinna har spelarna redan hittat angreppssätt till.
– Vi vill ju vinna serien. Om andra ser oss som seriesegrare är det bara positivt för oss, säger Helén Eke.

Tidigt men inte långvarigt underläge
Hammarby var ohotat till slut men Limhamn Bunkeflos hemmapremiär fick en utmärkt start. En generös bjudning från den grönvita backlinjen gav Michaela Johnsson bollen och Emma Stålhammar var lättfunnen i fritt läge till 1-0 i den andra matchminuten.

Mindre än 80 sekunder senare fanns bollen i nät på andra sidan plan.

Ellinor Lindbom tog vara på Helén Ekes hörna där bollen damp ner och sedan inte gick att få undan för LB 07.
– Det var inte direkt kört efter två minuter. Vi fick in bollen och började om från noll, säger Helén Eke.

En snabb reducering var inte speciellt kännetecknande för första halvlek hos bortalaget, anfallen tog ofta stopp. Mycket av kraften i offensiven grundades med bra tillslag från Helén Eke men på andra sidan mittlinjen mötte en säker defensiv.

Tiden fram till paus fördrevs med mittfältsstrid, felvända spelare och få uppbyggande passningar inom laget, 1-1 i paus var en framgång för LB 07 där anfallsduon Johnsson ch Stålhammar samarbetade bra.
– Första halvlek är vi lika bra som Hammarby, vi växlar och diagonalar, får till mycket spel bakom backlinjen och sticker in bollar emellan dem, säger tränaren Sven Sjunnesson.

Samtidigt hade Hammarby en del att diskutera, och började med vädret.
– Vi läste inte av vad som hände, försökte slå bollarna i luften och de kom tillbaka till oss. Vi hade grov motvind, så det var inte så smart av oss, säger Helén Eke

Tränaren Pär Lagerström fotbollsfilosoferade efteråt.
– När vinden vänder så vänder matchen, säger han.

Oavsett vindriktningen gjorde pausvilan gott för gästerna som borde ha kryddat snacket med taktiska råd om förbispelningar och anfallstempo.

Det tog inte mer än fem minuter innan ledningsmålet kom för Hammarby i andra halvlek. Ett snabbt anfall där både Ellinor Lindbom och Elina Johansson rullade vidare till Cathrine Dahlström som hade det bästa läget och tog avslutet till 1-2.

Hammarby tog över mer och mer, inhopparen Greta Holmberg tryckte in det tredje målet.
– Där förlorar vi matchen. Vi är inte på tårna och tappar våra positioner, säger Sven Sjunnesson med en dyster syn på det som hände efter paus.

Det rann iväg än mer, 1-4 av Hammarbys lagkapten Olga Ekblom. En reducering av Michaela Johnsson som var värd ett mål stack emellan innan 2-5 ramlade in med bra träff direkt från hörnflaggan av Therese Persson.

Hammarbyförsvaret med Helén Eke hade inte mycket att bestyra när matchen avgjordes
– Vi reder upp det mesta och försöker spela ihop oss. Det är ju en väldigt nykomponerad backlinje, säger hon.

Efter två matcher har Bajen full poäng med två tremålssegrar.
– Vi är på gång, ler Helén Eke.