Klart Lissabon, Tyresö !

Genom mål av Christen Press (2) och Marta gick Tyresö till final i Champions League där de får möte VfL Wolfsburg den 22 maj i Lissabon.
Christen Press jublar efter ett av sina mål mot Birmingham. Foto: Bildbyrån

25 minuter före matchstart såg det inte ut om publiken skulle söka sig till Champions League semifinalen, men till slut var mer än 2100 på plats för att heja fram sitt Tyresö till en final i Europas elitklass. Endast i Eskilstuna var det fler som såg en damfotbollsmatch denna söndag.

Från början såg alla den förväntade matchbilden. Tyresö hade bollen och försökte göra ett snabbt mål. Man presterade ett varierat anfallsspel med spel på kanterna och i mitten. Världens bästa bänk som fick sitta och nöta i onsdags mot Eskilstuna fanns nu på plan. Ingen av de nya brasilianskorna i startelvan, men Marta, Vero, Seger och Malin Diaz. Att inkludera Malin Diaz i en och samma mening med de tre förstnämnda är ingen slump. En spelare som har växt mycket under det gångna året där hon mest fick sitta på bänken har utvecklats så pass mycket nu att hon får spela ihop med de "stora" från start och slutligen ha en betydande andel i att avgöra matchen med sina två assist till Christen Press mål.

I stort sett var detta en match mot ett mål, men i den 28:e minuten hade matchbilden kunnat bli annorlunda. Marta och Chelsea Weston hamnade på konstgräsmattan efter en duell en mot en och när Weston ville resa sig sparkade Marta liggande mot försvararens ben - ett rött kort hade inte varit fel. Dock den italienska domaren Carina Vitulano såg ingenting och delade inte ens ett gult kort vilket hade stoppat Marta från spel i finalen mot Wolfsburg.

0:0 i paus och visst kändes det trots det stora spelövertaget lite darrigt. Alltför ofta har man upplevt fotbollsmatcher på den nivån där plötsligt det försvarande laget gör ett mål och vinner på en eller två chanser. Tyresö var klart bättre, ingen tvekan, men ändå får man konstatera att Birmingham City Ladies gjorde en kanonmatch. Målvakten Rebecca Spencer behärskade målrummet för det mesta och alla blåa framför henne spelade precis så som Karen Carney hade sagt till undertecknad dagen innan: med hjärta och passion.

Men även Tyresö ska få en eloge för tålamodet. Det är precis det som krävs för att vinna sådana matcher. Och Tony Gustavsson, som ju nämns som en av kandidaterna att ta över posten som cheftränare för USA:s damlandslag, är en mycket driven tränare. Han berättade efteråt i presskonferensen att det var tålamodet man hade pratat mycket om innan. Detta arbete belönades. Trots att Marta inte oväntat brände ytterligare en viktig straff i den andra halvleken - när Vitulano gjorde ytterligare ett fel och gav straff till Tyresö pga ett hands där Chelsea Westons arm definitiv inte gick till bollen.

Dock nog med kritik mot Marta. Det verkade så som om den missade straffen gav brasilianskan ännu mer adrenalin. Hon ville gottgöra sin miss och la in ytterligare en växel. Men det var Malin Diaz vars djupledsboll hittade Christen Press och visst måste Press i dagsläge vara en av världens bästa forwards? Hon har en fantastisk bollmottagning och bara rullar bollen förbi duktiga Spencer.

Birmingham tvingades att spela mer framåt, men lyckades dock aldrig att hota Tyresös miljontrupp. Ännu en assist av Malin Diaz till Press avgjorde matchen och på övertid spelade sig Christen Press igenom på vänsterkanten och gav Marta ett fint inlägg och äntligen fick Marta sitt välförtjänta mål.

I Lissabon, den 22 maj möter det här laget VfL Wolfsburg. Om vi däremot kommer att se samma startelva ytterligare en gång på Tyresövallen är dock tveksamt. På den frågan jag ställde Tony Gustavsson under presskonferensen svarade han att han nog kommer att rotera mycket pga av spelarnas höga belastning bl a genom stundande landskamper och skaderisken.

Den kan mycket väl bli så att den 22 maj blir sista natten med gänget som Gustavsson uttryckte sig efteråt. I publiken befann sig dessutom den norske miljonären Arne Utvik som har byggt upp sitt Avaldsnes IL som ett av Norges starkaste lag i Toppserien. Det ryktas om att både Marta och Fabiana kan vara på väg dit efter sista natten i maj. Utvik har i norsk media sagt att det finns tillräckligt mycket pengar för att rekrytera Marta.

Text: Rainer Fussgänger