Rosengård sprang ner Eskilstuna

Fantasi och frenesi vann seriefinalen åt FC Rosengård. Eskilstuna United var tillbakapressat redan i paus med 1-0 och när gästernas egna spel raderades ut kunde Rosengård sätta ytterligare bollar i nät till 3-0 med sitt variationsrika anfallsspel.
Elin Rubensson gjorde äntligen mål igen och jagas här av Eskilstuna Uniteds Annica Svensson. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån

– Eskilstuna United är ett av seriens bästa defensiva lag, idag tycker jag att vi visar upp seriens bästa passningsspel, sade Jonas Eidevall.

Seriefinalen inleddes i hällande regn på Malmö IP och var värd namnet redan från start. Rosengård utnyttjade bredden i sin offensiv för att röra till det för gästernas backlinje, som kom till Malmö med ett mycket gott rykte.

När Eskilstuna United vände om var de långa uppspelen legio. Sara Thunebros fina tillslagsfot var ofta inblandad och Sofie Persson markerade bortataktiken med precision i början. När hon hittade Kim Arodin långt fram i banan efter fem minuter tvingades Thora Helgadottir att avvärja till hörna.


I det andra målet gjorde Emelie Lundberg seriedebut och blev riktigt varm i kläderna när Paula Radtke avlossade ett pressat skott från dryga 20 meter, keepern var rätt placerad och hade koll på luftfärden men bollhastigheten undanröjde alla valmöjligheter utom att boxa undan.

Rosengård fortsatte starkt, framförallt genom att sätta fart i anfallen. Med hög säkerhet i passningsspelet lyckades hemmalaget glesa ut bland de blåklädda på offensiv planhalva.
– Vi vågar konsekvent att spela oss ur deras press och fyller på med folk, sade Jonas Eidevall.

Snart nog gav tempot ett giftigt utfall. Hemmalaget attackerade längs högerkanten och nådde Anja Mittag med en genomskärare. Läget var för bra för att missa, avslutet sökte sig ner mot stolpen för 1-0.

I efterdyningarna till målet övergick matchbilden ännu mer åt förväntat håll. Rosengård fick mer boll, speedkulan Ramona Bachmann var rapp i steget och utmanade med framgång.

Eskilstuna pressades neråt i plan, sökte sin targetspelare Gaelle Enganamouit som tog ett par tillfällen att visa sin säkra bollbehandling. Det målfarliga nyförvärvet hade dock en jämbördig motståndare, var ofta i närkontakt med Anita Asante.

Med 1-0 i paus behöll gästerna hoppet men hotade allt mindre framåt och lämnade oroande stora ytor hemåt.
– Vi åkte hit med vetskapen att det skulle bli den tuffaste uppgiften hittills men ville ge det chansen. Jag hade önskat att det stod annorlunda på resultattavlan, sade tränaren Viktor Eriksson.

Anfallsglatt med mer ork
Ett anfallsglatt Rosengård fick ännu mer ork när kreativiteten belönades. Ramona Bachmann rev upp stora hål och var själv inblandad i förarbetet till sitt eget 2-0-mål.

Bara tre minuter senare var det helt kört ur Eskilstunas synvinkel, Elin Rubensson fick in 3-0-bollen efter flera kvicka överlämningar mellan hemmaspelarna.
– Det var Anja (Mittag) som fick in ett inspel från högerkanten, jag sprang bara på den och ville få den på mål, inte över, sade Elin Rubensson efter sitt efterlängtade mål.

– Jag gjorde inte mål förra året, det senaste var kanske mot Umeå borta när vi kunde avgjort Damallsvenskan (hösten 2012; journ. anm.). Skönt att det lossnade nu.

Elin Rubensson gjorde nyss comeback efter skada. Som belöning för målet fick hon flytta ner i backlinjen, där hon också syns i klubblaget. Flexibel men utan favoritposition är en passande beskrivning på 21-åringen.
– Jag tycker det är roligt och ser inget fel i att spela på båda positionerna. Först var jag på innermittfältet, nu har jag varit på kanten länge och har kvaliteterna för att spela där.

Eskilstuna United föll ner kraftigt efter alla baklängesmålen, fick mest slå undan med nödraketer över mittlinjen och hade knappt något avslut på mål i andra halvlek.
– Vi får en mental käftsmäll men lyckas hålla ihop det hyfsat. Jag tycker spelarna gör det strongt med 3-0-underläge och 20 minuter kvar, sade Viktor Eriksson.

Tränarkollegan Jonas Eidevall öste lovord över sitt lag:
– Jag är stolt, vi spelar bra fotboll, sade han.