Robyn Decker vill uppåt med Jitex

Förra säsongen var det ekonomin och den senaste veckan har damallsvenska jumbon Jitex uppmärksammats för sin tränarrockad. Tidigare assisterande Jerry Carlsson tar över huvudansvaret från Anders Holmvén och Robyn Decker backar upp i lagledningen. Allting bara dagar före den viktiga matchen mot Vittsjö.
Robyn Decker här i Vittsjö GIKs tröja när hon var med om att föra laget till Damallsvenskan 2010. På lördagen återvänder hon som tränare för Jitex. FOTO: Anders Bystedt (arkiv)

– Det har varit lite kaos men tjejerna har hanterat det bra, säger Robyn Decker.

Att det skulle bli tuffa poängstrider för Mölndalslagets svångremstrupp var ingen överraskning, sista plats med noll poäng sa inte emot experternas nederlagstips efter sex omgångar.

Samtidigt har det gnisslat internt. Onsdagens meddelande om tränarbyte var lika mycket ett varsel om spänd stämning - en ohållbar situation.
– Kanske inte så mycket spänning. Jag tror mest folk var lite förvirrade. Vi har haft olika startelvor i flera veckor, då är det svårt att bli bekväm med varandra. Vi behöver mer trygghet, att lära ut ett basspel som vi kan falla tillbaka på har varit målet för den här veckan, säger Robyn Decker.


Mittbacken som värvades för sin rutin slet av korsbandet under försäsongen, var sysslolös utöver rehaben och tackade ja till posten som andratränare i det uppkomna läget.
– Det är kul att kunna ta mer ansvar när jag inte kan vara med och spela. Vi bollar lite idéer och Jerry (Carlsson) är duktig på att lyssna. Jerry har en strukturerad plan på varje träning, jag har till exempel hållit i uppvärmningen eftersom jag jobbar som personlig tränare.

Vad kan du annars tillföra?
– Jag tror mest att det kan vara lättare för tjejerna att prata med en tjej, istället för att gå till tränaren och prata om hur man mår kan de komma till mig, säger Robyn Decker som haft andra ledaruppdrag - men inget av högsta seriens kaliber.

– På college var jag tränare för ett ungdomslag med 12-13-åringar och jag har jobbat på fotbollsskola.

Den nykomponerade tränarduon har saker att fixa, både på plan och i lagmoralen behöver Jitex ett lyft.
– Alla är på bra humör och jagar första vinsten, det är nummer ett. Sen ska tjejerna lära sig och utvecklas. Vi ska få bort de dumma misstagen på plan.

På bara några få dagars sikt brukar förändringen oftast handla om att de nya rösterna ger en energinknuff i rätt riktning. Robyn Decker aviserar dock spelmässiga justeringar.
– Yttrarna kommer att få jobba mycket både i anfall och försvar. Sen ska vi jobba som ett lag i försvar, inte jaga en och en. Lagen vi möter är så skickliga att de spelar runt det. Oavsett om vi sätter hög press eller låg press måste vi hålla ihop lagdelarna, inte släppa till gigantiska ytor, säger hon.

Vittsjö väntar i bottenmöte
Det första testet med Carlsson och Decker vid sidlinjen blir bortamötet med Vittsjö. Lagen under strecket ställs mot varandra, Jitex kan få häng eller tappa ännu mer mark i bottenstriden.

För Robyn Decker väntar ett återseende, de två första åren i Sverige (2009&10) spelade hon för Skånelaget som då fanns i Söderettan.
– Det är inte så många spelare kvar från den tiden så jag kan inte hjälpa till med så mycket. Det vi sett på video är att de spelar kompakt i försvar och jobbar tillsammans. Att de släppte in sex mål borta (mot Umeå) var förvånande men de är mer bekväma hemma.

Hur ska ni agera för att vinna?
– Förhoppningsvis hitta ytorna där de är som mest sårbara och göra så lite misstag som möjligt, absolut inte tappa bollar i mitten. De är farliga på omställningar och Jane Ross gillar långa, raka bollar, säger Robyn Decker med segerhunger.

– Tre poäng skulle sitta fint, att vi går upp några platser och stärker självförtroendet inför sommaren.

Kommer tränarbytet märkas i ert spel på lördag?
– Jag hoppas att de som följer oss kommer att märka skillnaden. Vi har tagit in det vi kan och känner oss förberedda.

Lördag 14.00 Vittsjö GIK - Jitex BK