Manon Melis tillbaka i Malmö

Manon Melis återvänder till Malmö, men den här gången blir vistelsen inte så lång. Med hennes nya lag Kopparbergs/Göteborg räcker en dagstur för att göra livet surt för serieledaren Rosengård.
Manon Melis vänje Malmö-publiken med den här synen, men nu återvänder hon i en annan tröja. Bilden från när hon gjorde 2-0-målet för Kopparbergs/Göteborg mot Kristianstad i april. FOTO: Bildbyrån (arkiv)

– Jag hoppas åka tillbaka med en god känsla och tre poäng, säger hon.

Det är ingen tvekan om att fotbollsstaden i söder spelar en särskild roll för Manon Melis och hennes fotbollsutveckling. När hon värvades från Holland 2007 var karriären igång och lovande men målsprutan hade kvar att bli skyttebäst i en högstatusliga och lyfta bucklan i Damallsvenskan.

Båda målen infriades med LdB FC, dessutom tre gånger om. Tiden i Malmö såg ut att vara över när hon skrev på för att spela i proffsligan i USA under 2012 men Melis återvände än en gång efter att WPS ställdes in med mellanspel under ett struligt år för Linköping.

När fjoråret avslutats med ännu en titel var läget givet, hon beslöt sig för uppbrott för att få andra erfarenheter och taktiskt djup.
– Det är lite annorlunda i Göteborg. Tidigare var jag mycket på kanten och vi (LdB Malmö) spelade 4-3-3. Nu är jag på topp som en av två forwards, det är bra för mig, säger Manon Melis.

Hon tar alltid plats i anfallsduon, oftast bredvid Sara Lindén. Vägvalet är fritt och förvirrar försvarsspelarna när det är som bäst.
– Jag får mer ytor att springa i, både till höger och vänster. Det ger flyt och det fungerar bra tillsammans med Sara, vi hittar varandra fint, säger Manon Melis.

Många hälsningar och nickningar mellan tidigare lagkamrater väntar före matchstart på söndagseftermiddagen. Ännu mer intressant blir mötena på plan.

Manon Melis kan ge tips och råd från insidan om hur motståndarna gör. Samtidigt har storstjärnan gjort avtryck, över 100 seriematcher och mer än 100 mål. Malmö minns Melis vilket bör leda till extra uppmärksamhet kring hennes förkärlek för att söka ytan bakom backlinjen.

De vindsnabba löpningarna kan bli matchvinnande i Skåneblåsten eller också styras bort av en aggressiv defensiv.
– De känner mig väl, men jag känner dem också. Det blir spännande, en toppmatch, säger Manon Melis och ger uttryck av att få extra laddning av duellen och återseendet.

Isåfall är det precis vad det nyrustande laget behöver. På Malmö IP finns båda ledarna i Skytteligan (Melis och Anja Mittag med fem mål) men KGFC har fem lag mellan sig och förstaplatsen i tabellen.

Det som började med att Vittsjö kördes över (5-0) och Kristianstad rullades bort (3-1) har fortsatt segerlöst i en dryg månad.
– Vi har tappat några onödiga poäng med fyra oavgjorda och förlust senast. Det är inte så konstigt eftersom vi är så många nya spelare och har en ny tränare.

Vad kan bli bättre ur anfallsperspektiv?
– Ofta har vi omställningar i vårt spel, men kan få med fler spelare, inte bara två eller tre spelare när vi attackerar. Sen kan vi spela tajtare och inte komma så långt ifrån varandra.

Tur i oturen (?) för Kopparbergs/Göteborg är att de ojämna insatserna skett samtidigt som Damallsvenskan förefaller rekordjämn.
– Inget är kört, vi har fem poäng mindre än Rosengård. Men det finns inga lätta lag, man måste vara med för att inte förlora. Det är bra för damfotbollen, säger Manon Melis.

Söndag 14.45 FC Rosengård - Kopparbergs/Göteborg FC