Samling i Skottland för viktiga VM-kval

Veckan med årets hittills viktigaste landskamp för svensk del är igång. Skottland väntar borta på lördag kväll, på tisdag samlar Pia Sundhage sina spelare. Damfotboll.com hänger på och bevakar hela Skottlands-samlingen på plats från och med tisdag.

23 spelare anländer till Glasgow. Alltifrån nyblivna ligamästare (Nilla Fischer) och cupvinnare (Lotta Schelin) via de som nyss inlett sin landslagskarriär på högsta nivå (Magdalena Ericsson, en landskamp & Malin Diaz, två landskamper) till ett par som närmar sig jubileum (Hedvig Lindahl, 97 landskamper & Therese Sjögran, 193).

Någon (Hanna Folkesson) har fått speltid i alla årets matcher för Sverige, en annan, Annica Svensson som ersatt Lina Nilsson hoppas att få komma in i blågult för första gången på mer än ett år.

Många kan ta fatt från samma ställe som i klubblaget, andra byter roll. Som Elin Rubensson, Rosengårds flexibla fantom som snart nog inte har någon obekväm position på plan.
Längs kanten är hon iallafall helt oöm för arbetsuppgifterna. Söndagens match med klubblaget började hon som högermittfältare, följde med fram som anfallare stundtals för att till sist falla tillbaka till vänster i backlinjen.

Inte ens platsbyten under match bekommer alltså 21-åringen.
– Jag är ju ganska van vid det nu, har spelat både ytterback och ytterforward, konstaterar hon lättsamt efter en insats som inte gick att ta udden av.

– När vi byter ner Elin som vänsterback får vi stopp på dem (Umeå) helt och hållet. Hon är en duktig försvarsspelare, säger tränaren Jonas Eidevall.

Pia Sundhage har sett detsamma, tog med Rubensson till Algarve Cup och lät henne känna på kompetenskraven i backlinjen. Framförallt mot USA tog det fart och förbundskaptenen fick måhända blodad tand för ännu en defensiv omskolning, lex Nilla Fischer.

Håller du med om synsättet att du är som bäst i en försvarsroll?
– Det är en svår fråga, vissa matcher är jag bättre framåt och i vissa matcher går det bättre som ytterback. I landslaget har det gått bra som ytterback, så absolut.

Inte ens en fråga som täcker planens båda kanter kan rubba Rubenssons flexibilitet.

Föredrar du höger eller vänster i backlinjen?
– Har spelat olika där med, på högerkanten trivs jag bäst så här långt.

En lårskada tvingade henne att lämna återbud till bortamötet med Nordirland. Elin Rubensson är vid gott mod när hon gör sig redo för ännu en resa till de brittiska öarna.
– Det var ett tag sedan jag var med i landslaget, det var Algarve senast så det ska bara bli roligt, säger hon.

mia.e. 2014-06-10 17:26

Härligt! ...Och det blir Damfotboll.com:s stjärnreporter Fredrik Hasselgren som kommer med de innehållsrika spännande och actionfyllda texterna? Fler på plats? Ja, vi märker väl när texterna börjar trilla in...
"Elin Rubensson /---/ som snart nog inte har någon obekväm position på plan"... Det låter alldeles eminent bra!
L-i-t-e känner man av att det är en viktig match på gång där borta... :) Nu kommer man bara följa allt under tystnad, men hela hjärtat är med! Heja blågult! Gott humör och fart under fötterna! Glöm inte bollen.