Tennissiffror för FC Rosengård mot Piteå IF

Piteå brukar inte släppa till speciellt mycket med sitt fina försvarsdriv och Rosengård släpper knappt in något mål på sitt hemmagräs. Båda förutsättningarna fick stryka på foten på Malmö IP men de sju målen som föll fördelade sig mindre överraskande - Rosengård vann med 6-1.
Anja Mittag gör 2-1 för FC Rosengård förbi Hilda Carlén i Piteå-målet. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån

– Vi spelar ett bra anfallsspel, vågar komma in och hota centralt trots deras starka försvar, sade Jonas Eidevall.

I den tydliga spelfördelning som gällde sig från start fanns bollen nästan uteslutande på Piteås planhalva. Och ändå kom det första målet i hemmanät.

June Pedersen slog en hög och diagonal passning, bollen damp ner på Anita Asantes huvud och ställde Thora Helgadottir som lämnat mållinjen och rusat ut.


Ett oväntat ledningsmål för Piteå efter sju minuter, men det hann inte påverka matchen. Bara fyra minuter senare kvitterade serieledaren, spetsduon Anja Mittag och Ramona Bachmann samspeltare väl med den senare som målskytt.

Bachmanns snabbfotade show fortsatte och skytteligaledaren Mittag hotade ständigt att sticka in bakom backlinjen. Vid 2-1 klev hon på i löpsteget när Ali Riley försåg med en långboll och 3-1 var ännu en fullträff mot ett allt mer plågat Piteåförsvar.

Rosengård varierade mellan att ta sig fram längs kanten och spela sig igenom mittfältet, la bollar i djupled och prövade skott utifrån. Kombinationerna och det kvicka passningsspelet var läckert och lätt att uppskatta - för alla utom de elva som bar rött i Skånesolen.
– Vi brukar kunna känna oss kompakta, men kommer inte riktigt in i situationerna, sade PIF:s lagkapten Josefin Johansson.

Många spelare och spelval att välja bland gjorde det sällsynt rörigt i backlinjen, med individuella misstag som följd.
- De är så skickliga, där måste det funka att vi ligger tätt. Vi blir bortspelade när vi kommer på mellanhand.

Som en av de mer rutinerade i Piteåtruppen vet Josefin Johansson att hantera en förlust. Det gjorde inte de stora siffrorna lättsmälta.
- Just nu är det kanske svårt att förstå vad man kan ta med sig, men av egen erfarenhet vet jag att man kan lära sig mycket.

Rosengård kunde fintrimma sitt anfallsspel i en tempostark halvlek med en minuspost, Ramona Bachmann trampade fel och byttes ut.

Trycket mot Piteås mål bestod dock, ersättaren Paula Radtke lyckades så när göra mål i sin första bollkontakt och Elin Rubensson var ännu närmre minuten senare.

Anja Mittag fanns kvar på plan och fortsatte poängsamlandet, ett utsökt inlägg som Rubensson kunde möta med huvudet betydde 4-1 i halvtid.

Hanna Pettersson hade Piteås bästa chans att minska avståndet men Thora Helgadottir blockerade avslutet och Anja Mittag fyllde på sin egen och lagets målskörd.

Allra sist var Paula Radtke framme och prickade in 6-1 på volley. Tyskan gjorde ett bra inhopp och avslutningen såg nästan regisserad ut. I sista matchen med laget fick Radtke träff med en av de sista sparkarna.

Anja Mittags tre mål och två assist glänste mest, Rosengård håller stilen och avståndet till KIF Örebro. Nio segrar och en förlust är facit inför sommaruppehållet.
– Vi får till kombinationer och avslut skickligt, jag är jättenöjd med hur vi genomför matchen, sade Jonas Eidevall.