Bollstanäs tog fjärde raka

Bollstanäs besegrade Umeå Södra hemma på Bollstanäs IP med 5-2 (2-1) på söndagseftermiddagen. Målvakten Pernilla Ebberyd (bilden) i hemmalaget hade en av huvudrollerna när hon både gjorde mål (på straff) och dessutom orsakade en straff.
Pernilla Ebberyd, Bollstanäs SK.

Båda lagen kom från segrar, Umeå i en stark insats borta mot Sirius, och Bollstanäs från en 0-3 seger borta mot Älta. Lagen kände på varandra inledningsvis, lite som två boxare som jabbar för att överblicka slagstyrkan hos motståndaren.

Umeå Södra är ett välväxt lag och vann många närkamper på mitten, men hade dålig kvalitet i de offensiva passningarna och bollen bytte ägare ofta och lagen försökte nå över eller bakom varandras backlinje stup i kvarten och spelet såg nervöst ut. Hemmalaget blixtrade till med en mycket vacker kombination när bollen gick på ett tillslag fram till Anna Thim som även hon på ett tillslag smekte fram passningen till Julia Zigotti-Olme som löpt mellan Umeås mittbackspar Fia Pettersson och Karolina Rosendahl och Zigotti-Olme avslutade med en höger yttersida i målvaktens bortre hörn helt otagbart för Jenny Nilsson. Då hade det gått 12 minuter av matchen. Strax innan hade hemmalaget haft ett friläge genom Ida Hedstad som dock fick felträff.

Gästerna kopplade ett grepp om matchen i mitten då man fortsatte att vinna duellerna på mittplan men närmare än ett farligt inlägg(?) som kom nära målvakten Ebberyd som precis lyckades styra undan bollen kom man inte.
Hemmalaget skapade många hörnor och frisparkar i närheten av straffområdet, och i den 36:e minuten kom en olycklig sekvens för Umeå då högerbacken Frida Paulsen-Sterns frispark nicktouchades bakåt av Fia Pettersson och över målvakten Nilsson och mittbacken Emma Widström som löpt in fann sig närmast helt fri med boll och det öppna målet och gjorde inget misstag.

Gästerna fick en oerhört viktigt reducering då Jonna Persson trots uppvaktning av två hemmaspelare vid hörnflaggan lyckades få in ett inlägg som gick över alla utom den välplacerade Emma Kullberg som enkelt stötte in 2-1.

- Vi gör ingen bra första halvlek och spelar inte bra. Vi tappar mitten och Sarah (Klebark) får ensam kriga där och när de gör 2-1 så var det lite ”stissigt” ansåg hemmalagets assisterande tränare Anders Franzén.

Andra halvlek inleds med en snarlik cahns dför Umeå Södra som i första ett högt skott av Therese Boström mot Ebberyd som hon med minsta marginal kan avvärja och sedan smäller det till tre gånger på 10 minuter bakom en frustrerad Jenny Nilsson.

Bollstanäs hittade med fart och fyndighet löp- och passningsvägar genom Umeå Södra försvar och Zigotti-Olme frispelades mycket snyggt av Hanna Droh och gjorde inte heller denna gång något misstag (se bild). 4-1 kom efter en fin upprullning där Anna Thims inlägg tvingade Emma Kullberg att rädda med handen. Det gick ett sus genom publiken när målvakten Ebberyd sprintade upp för att lägga straffen.

- Det där är jag inte med på, sa Franzen, och tillade, hon sätter nio av tio men tänk om det blir kontring i stället.

Ebberyd var dock säkerheten själv (bild) och 4-1 var ett faktum. Som om inte detta var nog för bortalaget kom 5-1 när den pigga ytterbacken Paulsen-Stern efter ett sologenombrott friställde Ida Hedstad i straffområdet som inte visade någon pardon utan bokstavligen dundrade in 5-1 i krysset. Västerbottniskorna visade dock moral som inte gav upp för då hade det kunnat rulla iväg ordentligt utan man bet ifrån och fredade sitt mål från ytterligare påhälsning. Närmast var Anna Thim som slog bollen i stolpens insida i slutminuten. Då hade Umeå hunnit reducera på straff i den 73:e minuten genom Elin Karlsson. Straffen orsakades av att Ebberyd kom lite snt in i en tackling/brytning i straffområdet.

Bollstanäs imponerade verkligen i sitt offensiva spel och var dessutom mycket effektiva. Umeå hade ett litet för dåligt passningsspel denna eftermiddag för att på allvar hota, men att man är ett hårt jobbande fysiskt lag syntes tydligt. Speeden och farten i passningarna saknades dock denna dag.

Stuart Gibson tränare i Umeå Södra sa så här efter matchen:
- Rätt lag vann, de är skickliga individuellt och har snabbhet och hjälper varandra. Bra försvarsspel i fyrbackslinjen. Det var dåligt från oss men vi gör samma misstag flera gånger, vi måste lära oss av misstagen. Vårt försvarsspel i andra håller inte på denna nivå.

- Synd att det är uppehåll nu skämtade Franzén, är grymt stolt över tjejerna, vi har fått en tro inom laget att vi är så bra som vi faktiskt kan vara. Vi gör några småjusteringar i andra, vi lyfter ner Julle (Zigotti-Olme) på mitten och hon gör återigen en fantastisk match. Vårt anfallsspel är otroligt bra i andra med hög effektivitet. Vill ändå framhålla våra mittbackar Emma Widström och Mallan (Malin Engdahl) som ger ett lugn i backlinjen. Även Julia (Ekholm, ytterback) är jättebra defensivt och offensivt.

Bollstanäs går nu på förlängt sommaruppehåll då hemmamatchen mot Sunnanå är framflyttad då Bollstanäs har två spelare med i EM-slutspelet för F-19 landslaget som startar i juli. Det är Zigotti-Olme och Julia Ekholm som blivit uttagna i Calle Barrlings 18-tjejers trupp. Vad dessa två tycker om EM kan ni läsa om i en kommande artikel på damfotboll.com
Målen
1-0 Julia Zigotti-Olme (12)
2-0 Emma Widström (36)
2-1 Emma Kullberg (44)
3-1 Zigotti-Olme (47)
4-1 Pernilla Ebberyd (54) straff
5-1 Ida Hedstad (61)
5-2 Elin Karlsson (75)