Kristianstad skapade avstånd

Dels genom 1-0-segern över AIK, dels genom Umeå IKs storförlust i Göteborg kan nu Kristianstads DFF se som ett lag tillhörande övre halvan i Damallsvenskan. Gapet växte till den undre. Måltorkan fortsätter för AIK men det var en blöt om än fin naturgräsplan som tillhör ovanligheterna numera.

Första halvlek såg ut som att kunna sluta 0-0. Båda försvaren var starka, AIKs lika bra som KDFFs. Å andra sidan lyckades inte mittfält eller anfall bryta mönstren.
Ska dock tilläggas att Kristianstads DFFs mittback Mia Carlsson (för dagen belönad som lagets bästa spelare i matchen) med gott samvete kan läggas till urvalet av dem som ska formera mittlås i Sveriges damlandslag. Huvudspelet var imponerande.

Ett visst övertag för hemmalaget i första halvlek, men halkan bidrog till att oväntade situationer snabbt uppstod och den farligaste var AIKs efter en kvar. En snabb omställning gav Emma Lundh en boll att springa på. Väl inne i straffområdet nådde KDFF-backen Therese Andersson ikapp. Emma föll, för alla såg det ut som en given straffsituation men domare Alicia Westman friade.
–Jag hann peta till bollen innan hon (Emma) föll över mitt ben, förklarade Therese efter matchen.
– Som bottenlag får man inga straffar, konstaterar AIK:s tränare Jan Ferner.

Det fick inte heller Kristianstads Johanna Rasmussen på en kontring under de sista minuterna som blev betydligt intensivare än inledningen, blan annat när både Rebecca Edwards och Susanne Moberg missade ett inlägg från högerkanten ett par meter framför AIK-målvakten Brittany Anghel.
Hon hindrade tack vare en utrusning i utkanten av straffområdet i början av andra halvek Linnea Liljegärd från att lobba in KDFFs andra mål.

Det som kom att bli matchens enda hände efter 34 minuter i första halvlek efter att Susanne Moberg offrat sig ett par gånger och brutit ansatser till AIK-uppspel. Istället nådde bollen fram till Gudny Björk Odinsdottir som gjorde sitt första mål efter den långa skadefrånvaron.
–Ingen överraskning för mig att det skulle bli en svår match, för AIK är mycket bättre än platsen ovanför nedflyttningsstrecket, säger KDFFs tränare Elisabet Gunnarsdottir.

Sjukdomar bidrog till att hemmalaget endast hade tre utspelare på bänken. En annan anledning var att de som kunde fyllt upp hade fyllt 18 år och då måste man ha kontrakt för att spela i Damallsvenskan. Som bekant har Kristianstads DFF med en hårsmån räddat elitlicensen och några extra kostnader är det inte tal om att dra på sig just nu.