Linköpings FC gjorde det igen

Med vinst både hemma och borta mot serieledande FC Rosengård visar Linköpings FC att det inte beror på tillfälligheter. 3-2-segern på Malmö ip är i högsta grad välförtjänt.
Fridolina Rolfö nickar in 2-1 för Linköpings FC. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån.

Gästerna kunde ha stängt matchen långt tidigare än i den 82:e minuten när Pernille Harder som haft en jättechans ett par minuter tidigare fick sätta 3-2 på returen Kathrin Längert i Rosengårds-målet tvingades lämna på Fridolina Rolfös skott.

Linköping radade upp inte mindre än 12 hörnor mot Rosengårds tre. Alla Linköpings blev farliga och två av dem var förspel till de båda första målen.
0-1 satte Mariann Gajhede efter 9 minuter. Att de farliga hörnorna inte var någon slump strök gärna Linköpings tränare Martin Sjögren under på efter matchen.
– Vi har haft bra tryck i våra hörnor det senaste matcherna. och det är viktigt inte minst mot spelskickliga lag som FC Rosengård. Vi hade en strategi om hur vi skulle skapa målchanser och det lyckades vi med, det var nära att bli utdelning fler gånger. Fasta situationer är jätteviktiga mot ett lag som äger mycket boll.

1-1 sköt Therese Sjögran på straff efter att Anja Mittag lurat LFCs Jessica Samuelsson med att tvärbromsa, bli påsprungen och falla. Det hände efter 22 minuter och var i stort sett FC Rosengårds första heta målchans. Då hade Linköpings FC redan haft skott i både ribba och stolpe.


Linköpings FC fick en lika lyckad start på andra halvlek som den första. Efter briljant huvudspel mellan LFC:are fick Fridolina Rolfö nöjet att sätta 1-2. FC Rosengård-försvararna hittade aldrig något motmedel vid hörnorna och var anmärkningsvärt passiva i sitt agerande.
Snyggaste målet i matchen var dock Ramona Bachmanns raid som hon avslutade med 2-2 tio minuter in på andra halvlek. Det såg då ut att Linköpings FC skulle tappa initiativet som man haft i stort sett hela matchen, men så skedde inte. Den täta markeringen tvingade hemmalaget att börja om gång på gång till priset av sjunkande tempo och man hittade inte heller fram med långbollarna mot forwards i matchens sista skede utan slarvade och bjöd Linköping på bollen gång efter annan.
Slutresultatet 3-2 till Linköping var en helt välörtjänt seger och kunde faktiskt blivit ännu större.

Sara Björk Gunnarsdottir var som vanligt rejäl på mittfältet men fick för ovanlighetens skull som en förlorare efter matchen. Så här kommenterade hon den på den efterföljande presskonferensen.
– Vi kom inte in i matchen idag, vi försökte men det var segt och gick långsamt. Linköping var helt enkelt det bättre laget idag.

Markus Tilly, FC Rosengårds tränare var också fåordig och rätt lågmäld efter matchen:
– Vi ledare få ta på oss att vi inte lyckats förbereda laget bättre. Idag mötte vi ett Linköping som var bättre och det är bara att gratulera till en väl genomförd match.

Beröm östes över tidigare Malmö-tränaren Martin Sjögren som bara kunde tacka och ta emot:
– Vi gör en jättebra match och lyckas få Rosengård dit vi vill. Vi skapar många målchanser och 14 avslut och det har väl inte Rosengård haft mot sig på hela säsongen hittills. Vi gör mål i början på första halvlek sen kommer Rosengård tillbaks och sen tar vi ledningen igen och så gör Ramona en jätteprestation till 2-2. Även om vi är i ledning vet vi att det gäller att vara på helspänn mot ett så skickligt lag. Vårt kollektiva spel idag är lysande och jag är jättenöjd med att vi hela tiden orkar kämpa och driva på och till sist få till ytterligare ett ledningsmål som också blir vinstmålet. Tre härliga poäng som vi gärna vill ha och fick och nu är med på allvar i racet om andraplatsen.

The Observer 2014-09-04 14:13

Trots dubbelvinsterna mot FC Rosengård är LFC ännu inte det riktiga topplaget, vilket om inte annat tabellen visar. FCR vinner, likt Umeå under sin storhetstid, oftast även om de inte spelar bra. För LFC:s del måste de börja vinna också de matcher där de ibland tappar poäng "i onödan" och undvika sådana katastrofer som de visade i hemmamötet mot KIF Örebro. Det svänger om LFC, idag åt "rätt håll". Förmågan att vinna mot alla i åtminstone Sverige, finns där. Samtidigt kan man i sina sämsta stunder förlora mot nästan vilket allsvenskt lag som helst. Denna spridning i högsta- och lägstanivå är inget nytt för LFC utan har funnits i många år.

Kanske är det symtomatiskt att LFC utvecklats till "cupspecialister" med fyra svenska cupen-titlar - riktigt bra i enskilda matcher, men saknar jämnheten över tid. Ja, men skador ställer till det, invänder någon. Visst, men över tid får väl alla lag sin beskärda del av detta, eller?

Hur ser det då ut i ett toppmöte i allsvenskan? Jo, 14 av 22 spelare kommer från utlandet......bra för vem och på vilket sätt?

I och med dagens match halkar KIF Örebro ned en plats till fjärde, dock med en match mindre spelad. Kan Eskilstuna rent av hota KIF:s första medaljplats som såg så given ut alldeles nyligen? Eller "faller" Eskilstuna på att vara "årets KIF" med massor av oavgjorda matcher?

Idag tre lag på 30 poäng - vem drar längsta strået? Blir det en målskillnadshistoria?

Idag fick vi också en indikation på tränares nya favorituttryck om deras lag förlorat: "Vi har inte lyckats förbereda laget...." Jämför KIF:s tränare efter förlusten mot Vittsjö......

Martin 2014-09-03 23:28

3 välförtjänta poäng med sig hem till Linköping för LFC och nu känns det som man har ett riktigt bra läge på 2:a platsen med tanke på vilka spelscheman främsta konkurrenterna har där de b l a möter varandra.

Kul att fasta situationer låg bakom 2 av målen, där har man märkligt nog varit ganska svaga tidigare vilket känns konstigt då man både har spelare med bra tillslag och spelare som är starka på huvudet.

Rolfö visade åter klass i anfallsspelet och det är faktiskt för dåligt av Sundhage att inte ge henne chansen i Landslaget då hon har en fysik som inga andra i Landslagets offensiva uppställning och framförallt nästan alltid skapar oreda i motståndarnas straffområde när chanserna ges.

Bachmanns soloraid som innebar 2-2 är fruktansvärt bra gjort och det skulle inte förvåna mig om hon återigen plockar något pris på kommande fotbollsgala med sitt publikfriande spel.

Rufus 2014-09-04 10:20

"Vi har inte hunnit förbereda oss...", "vi kom inte upp normal i kapacitet...", är ju tämligen bekanta klyschor, som tas till i nederlagets bittra stund. Men läste vi inte någonstans att någon i FCR uttryckte sig som så att "vi kommer att vara väl förberedda till matchen"? Det är väl också så, att när motståndarlaget spelar bättre än väntat så ter sig de egna prestationerna svagare?

För övrigt var straffen hemmalaget fick till skänks billig (som det brukar heta), ja, t.o.m. så billig att den inte ens hade platsat i tevereklamen för ÖoB! ;)

Thorsten Frennstedt 2014-09-04 12:11

Marta vilade – då föll Rosengård, lyder rubriken i flera tidningar, antydande att det är hon som gör laget. Så är det givetvis INTE.

Rufus 2014-09-04 15:57

Nej, FC Rosengård är en - vanligtvis - väloljad lagmaskin, som inte står och faller med Marta Vieira da Silva. Det är bara rubriksättare som tycker att det ser bra ut och slår två flugor i samma smäll. I själva verket har det visat sig under åren som Marta (i Umeå och Tyresö) mött Linköping, så har hon oftast neutraliserats eller uppvaktats med mer eller mindre bryska metoder. Så hade nog blivit fallet om hon deltagit i gårdagens match.

"Zlatan hade tandvärk - PSG föll", har vi kanske inte sett på någon svensk sportsida ännu, tror jag, annars är det nog media i Sverige som följer hans hälsotillstånd med maniskt intresse.