Sverige tog sista steget mot kvalfinal

Sverige blandade och gav i den näst sista kvalmatchen. Målet för dagen, vinst och tre poäng var i praktiken klart efter ett tidigt ledningsmål av Lina Nilsson. Sedan svajade spelet och tempot gick upp och ner men ytterligare två mål höll Bosnien och de vildaste kritikerna på avstånd.
Lotta Schelin på väg mot sitt 70:e landslagmål jagad av Lidija Kulis. FOTO: Daniel Stiller, Bildbyrån.

I strålande solsken på Gamla Ullevi började matchen precis så enahanda som man kunde tänka sig. Vitblåa Bosnien backade hem, Sverige satte igång med att försöka tråckla sig igenom det lågt stående försvaret.

Några lovande försök att byta kant öppnade ytorna. Efter fem minuter skickade Kosovare Asllani över bollen till Lina Nilsson som bröt in från höger.
Hon klev på obehindrat, fintade mot undfallande försvarare och tryckte till rejält med vänstern när hon nått straffområdeslinjen.


Målvakten hann inte ner och Sverige hade ledningen redan efter fem minuter.
– Det betydde mycket att få lite lugn. Sen har vi perioder i första där det ser riktigt bra ut, sade Pia Sundhage.

Framförallt hade Sverige ett massivt tryck under de första 20 minuterna. Olivia Schough och Kosovare Asllani tog löpningar och bollen gick på det berömda snöret i flera anfall. Backarna rensade till hörna när de hann emellan och Almina Hodzic kunde greppa bollen med pondus i luftrummet.

Däremot saknade keepern säkra händer för markskott, hon darrade och tvingades ta hjälpsteg.

Med total svensk dominans behövdes ingen piska, Bosnien var tämligen tandlöst. I mitten av halvleken tappade blågult vittringen på moroten och fick några omställningar i knät efter slarv med uppspelen.

Temposänkning men samma matchbild, bortalaget fortsatte försvara sig med näbbar och klor och tämligen effektivt att döma av de senaste kvalmatcherna. I slutet av halvleken blev det onödigt bryskt ett par gånger. Caroline Seger tacklades bakifrån, strax därefter åkte Kosovare Asllani i backen med varning som följd.

Frisparken var mer belönande med blågula ögon, Therese Sjögran lade bollen på mål, Lotta Schelin tog några sprintersteg och slog in målvaktsreturen.
2-0 i nät nedanför de bosniska fansen som var en aktiv del av de 6 664 åskådarna och stod för livad klackkultur med röst och instrument.

Inget risker i bytena
Malin Diaz gick in för Caroline Seger i halvtid och Lisa Dahlkvist ersatte Kosovare Asllani kvarten senare.
– Seger går ut för att hon har har ett gult kort, vi ville inte riskera något, Med ”Kosse” tänker vi Skottland, hon fick en del smällar, sade Sundhage.

I takt med att Bosnien tröttnade betänkligt blev Sverige alltför stillastående, men blågult hade en spelare på ständig måljakt. Lotta Schelin närmade sig det absoluta målrekordet än mer och hennes 71:a fullträff var snyggare än nummer 70.

Strikern klackade in 3-0 och avslutade därmed målskyttet efter 73 minuter.
– Vi spelar mycket på första rörelse och det blir en rak passning, inte fart och fläkt och lite långsamt faktiskt, vi hade kunnat ha ett bättre passningsspel, sade Pia Sundhage.

Skottland på onsdag ställer andra krav på passningskvalitet från svenskt håll. Mot ett mer spelande lag blir det också lättare att spana in luckor för smarta instick och få utdelning genom att dra isär på kanten.

The Observer 2014-09-13 20:03

Tjaha, en dag på jobbet eller ett sprakande fyrverkeri? Lyckades "tålamodstaktiken"?

Några noteringar:

Både Schough och Asllani startade och den förra var kvar längst. Om det var ett efterspel från tjäbblet vid Polen-matchen är kanske svårt att säga. Inte desto mindre sannolikt ett bra drag från Sundhages sida - ledarskap i praktiken: Asllani fick spela från start, men det fick också Schough, vilket skickar budskapet att det i varje fall inte är Asllani som tar ut laget eller sig själv. Det ger samtidigt Schough stöd. Hon var mer synlig trots missar i avgörande lägen och Asllani var som vanligt - lättviktigt och försök till smarta instick.

I Bosnien-H framhölls Lidia Kulic som stor stjärna - mja, i sin korta sejour som utlånad till Linköpings FC lyckades hon inte ta en startplats. Det detaljen missade pratglade Kristiansson på TV4 (som nu inte kan plugga sitt kära Tyresö FF längre).

Det var nog en dag på jobbet....

Bäva månde Skottland i nästa match???

Lenn 2014-09-13 23:10

Stabil och bra match av Sverige. Bosnien hade väl bara något enstaka skott på mål. Sverige har ju ett betongförsvar som får det betydligt jobbigare mot Skottland (9 - 0 mot FÖ) Tycker Lina Nilsson gör det bra och även Schelin med sina två mål. Ja hela laget verkar stabilt och bra. Nu får Pia och laget ladda till matchen mot Skottland. Det blir säkert en väldigt bra och sevärd match. Lycka till !!

LasseW 2014-09-14 14:16

Just sett färdigt inspelningen av SWE-B/H då jag igår valde se LFC F19.(Med facit i hand borde jag istället sett "VBK" skjuta sitt Tinnis flera steg närmare nytt div1kontrakt)
Landskampen då.Upplyftande? Tja,ungefär som backhoppning på nyårsdagen.
En dag på jobbet var väl precis vad det var.
En fredagseftermiddag som alla med minsta möjliga jobb och ansträngning vill stöka undan i väntan på helgen.(Skottlandsmatchen)

L.Kulis stjärna i Bosnien.O.Schough startspelare i Sverige.Sanningen är ofta töjbar.
Hur länge ska vi behöva dras med kommentatorvärldens största skämt ,"Svammel Kristiansson?
Hans nya i brist på Tyresöreferenser verkar vara: Jag var där när hon gjorde sitt första landslagsmål mot...

Asllani och Schough.I den här matchen kunde man nog bytt ut dem mot två av ett dussintals andra spelare som hade gjort ett lika bra eller bättre jobb.

Kan det här ha varit Sveriges långsammaste backlinje i fotbollshistorien?

Börjar det inte bli mycket Hamrén vibbar runt Pias landslag?
Allt skulle ju bli så mycket bättre utan Lagerbäck och Dennerby.
Sprakande offensiv och shining.
Vad det bidde:
Halvbra målvakter som får stå i brist på alternativ.
Ett jäkla plottrande med backlinjen.
Mittfält som varken är bolltrygga eller kreativa.
En offensiv som i mångt och mycket bärs upp av en spelare.

Vadå,jag dyster?
NÄÄÄÄÄ! LFC går ju som tåget ( i Schweiz)