Stabilt försvar och snabba kontringar ska sänka Skottland

De som sätter likhetstecken mellan solskensfotboll och offensivlusta har ett guldkorn i blicken på onsdag. Skottland är anfallsvilligt motstånd och Sverige laddar som bäst för motmedel.
Det gäller att slå om från tajt försvar och blomma ut, komma med fart mot deras backlinje, säger Emma Berglund inför matchen mot Skottland. Foto: Bildbyrån

– Omställningarna blir viktiga. Att slå om från tajt försvar och blomma ut, komma med fart mot deras backlinje, säger Emma Berglund.

Sensommaren vägrar släppa sitt grepp om Göteborg, där VM-kvalets avrundning och stormatch närmar sig. Medan Gamla Ullevis konstgräs är fixt och färdigt för att ta emot de två topplagen gror matchplanerna för fullt på andra håll.
– Skottland kommer vilja sätta hög press och spela mer desperat. Därför har vi förberett oss med omställningar. Första passningen efter att vi vinner boll blir viktig, säger Emma Berglund efter den första samlade träningen med Skottlandsfokus.

Skottlandsfokus förresten. Allt handlar egentligen om att kvittera ut VM-biljetten, som går till vinnaren i en ren inbördes duell.
– Pressen ligger på Skottland att göra mål. För oss handlar det om att inte släppa in några, säger Emma Berglund .

Förutsättningarna är till och med mer fördelaktiga än så för svensk del.
Med 3-1-vinst på bortaplan kan blågult ty sig en god marginal. Alla resultat upp till tvåmålsförlust och tre insläppta målär acceptabla för gruppseger, men spelarna håller resultatmål och siffertänk borta.
– Det är tufft att spela på ett visst resultat. Vi ska gå in och vinna, då behöver vi inte förlita oss på något annat.

Vinnarviljan till trots kommer fyrbackslinjen att få känna på en helt annan utmaning än mot Bosnien.
Och därtill en skönare helhetsupplevelse, menar Emma Berglund.
– Jag tror alla som håller på med idrott kan hålla med om att möta ett lag som drar hem och spelar defensivt. Visst, det ger utrymme för att träna på vissa saker men när det handlar om att vi bara ska vinna blir det prövande, säger hon.

Många byten på mittbackarna
På Berglunds position i landslaget råder ombytlighet som skulle kunna tära på självförtroendet. Efter de två matcherna som inledde kvalet har minst en mittback per gång fått lämna plats åt en annan, ständigt nygamla konstellationer i tävlingssammanhang.

Umeåförsvararen som gjorde blågul comeback i maj ser inga problem med hotad trygghet, trots de många backbytena.
– Konkurrensen känns bra mellan oss försvarsspelare. Det är upp till tränarna att ta ut laget och de har gjort klart att de inte vill bestämma sig för ett par ännu. Jag ser det som en positiv sak, att de tror på oss spelare. Vi klarar av det även fast vi inte spelar med varandra hela tiden.

Om man tänker framtid mot VM, när måste man ta ut ett backpar att satsa på?
– Jag har inte tillräckligt med rutin inför mästerskap för att säga det. Jag kom in ganska kort inför OS, då fanns det inte något annat än att jag och Linda Sembrant skulle spela. Det var på grund av skador, om det händer måste man börja om igen. Det är bra att hålla dörrarna öppna ett tag, det får oss att vara på tårna, säger Emma Berglund.