Sista sparken gav Sveriges F15 oavgjort mot Norge

Sveriges F15-landslag träningsspelade mot Norge på tisdagskvällen på Tingvalla Idrottsplats i Karlstad. Efter norsk ledning i halvtid 1–0 slutade matchen som följdes av 1 240 åskådare 2-2.

– Vilket härligt stöd vi fick från publiken ikväll och speciellt när vi bytte in Bokaren Malin Larsson, säger förbundskaptenen Katarina Olsson efter matchen.

Norge inledde F15-landskampen bäst och kunde också ta ledningen genom kvicka och hyperfarliga Ingrid Olsen, Egersunds IK. Det norska laget var också tyngre och farligare framåt. Men allt eftersom matchen led kom Sverige igång och man blev bättre, denna match var också den första landskampen för de flesta i blågult.
– Det var en väldig tuff inledning och högt tempo, jag upplever att Norge var starkast de första tio minuterna. Vi hade svårt att hitta organisationen i försvaret, men allt eftersom började vi hitta passningarna och kunde hitta fria ytor, säger Katarina Olsson.
Norge gick till pausvila med ledning 1–0.

– Vi snackade i halvtid om att vara mer noggrannare i försvarsspelet och hitta på båda kanterna. I den första halvleken var vi bra på högerkanten, i den andra fyllde vi även på den vänstra..
I den andra halvleken hände det mycket inom en minut. I den 68:e snappade Ebba Hed, IS Halmia, upp en boll i straffområdet och kunde placera bollen behärskat in i mål. I anfallet efter missbedömde den svenska målvakten Agnes Granberg och Andrea Nordheim kunde göra 2–1.

– Det var bra att placera bollen i mål, säger målskytten Ebba Hed.

Hur upplevde du annars matchen?
– Stressigt i den första och jag hade inte så mycket boll, det vart bättre när jag flyttades upp på topp, säger Ebba Hed.

Sverige gjorde fyra byten i den andra halvleken och mest jubel blev det när hemmaspelaren från QBIK Malin Larsson kom in i den 62:a minuten. Hon stod för ett piggt inhopp och kom runt på sin vänsterkant och kunde oroa det norska försvaret. Det var också hon som kunde ordna en hörna på slutet där Malin Larsson ordnade 2–2 på matchens sista spark.

– Gruppen höll ihop och reste sig i matchen, de ska ha en enorm eloge, säger förbundskaptenen Katarina Olsson.

Hur upplevde du matchen?
– Vi har bara haft en och halv träning och de går ut och gör det så här bra, det var väldigt roligt att se. Sen var det bra stöd från läktaren, tycker Katarina Olsson.

Målskytten Ebba Hed tyckte att det var häftigt och spela inför så många åskådare.
– Det var verkligen en häftig upplevelse och bra för tjej/damfotboll att så många kom och kollade och stöttade oss, det var många småtjejer som ville ha autografer efter matchen, säger Ebba Hed som under säsongen har tagit en plats i IS Halmias a-lag som spelar i elitettan.
– Jag tycker att det har gått bra och jag har på slutet fått göra två mål.

Vad tar du med dig från matchen?
– Att jag inte ska vara så stressad utan ta det lugnt, jag kände att det var bara att gå ut och visa vad man kunde, säger Ebba Hed.

På torsdag klockan 13:00 spelas ytterligare en landskamp mot Norge i Kil på Sannerudsvallen.

Text: Anders Andersson