Therese Sjögran fortsätter satsningen

Det är med huvudet det ska göras i avgörande VM-kvalmatcher. Charlotte Rohlin tog Sverige till Tyskland med två nickmål för precis fyra år sedan. Efter Therese Sjögrans pannträff på Gamla Ullevi flyttade sig blågult plötsligt till ett sommarvarmt Kanada.
Therese Sjögrran grattas av Lina Nilsson och Kosovare Asllani efter 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin, Bildbyrån.

Målet först, Therese Sjögran har 21 stycken med sig från alla sina A-landskamper. Ändå var det en ovan huvudspelare som fick feeling mot Skottland.
– Mitt första nickmål i landslaget, och det var aldrig riktigt meningen. Jag siktade på att skarva den, att se den gå in var helt sjukt, säger hon.

Måhända är det Sjögrans öde och utmaning att inget ska gå raka vägen när hon kommit långt in i karriären.

Förra våren förde hon en klubblagstillvaro på dekis, fick ingen speltid i Malmö efter skada. EM-uttagningen där Pia Sundhage såg hennes potential trots få matchminuter blev vändningen och räddningen.
– Om inte Pia tagit ut mig hade jag inte suttit här, säger Sjögran från presskonferenspodiet och utvecklar en stund senare varför mästerskapet på hemmaplan ledde till en omstart:

– Det kändes rätt när jag kom med. Pia var väldigt tydlig mot mig, sade att det fanns vissa grejer jag måste acceptera. Jag kom till EM och hade inga förväntningar förutom Pias krav att acceptera spelidén.

Ett drygt år senare har Rosengårdspelaren både hunnit med att flytta fram som forward i blågult och bidra på många sätt till Sveriges VM-avancemang. Sundhage hyllar alla spelarna efter prestationen mot Skottland men

– Som Therese spelar idag med god teknik, är farlig och håller i bollen är det värt hela resan hit. Hon har betytt mycket och kommer att betyda mycket för landslaget.

Framtiden i de svenska färgerna verkar därmed fortfarande ligga framför 37-åringen. Och frågar man Sjögran om hon vill med till Kanada är svaret glasklart.
– Jag vill satsa, Att Pia känner att hon vill ha med mig på resan gör det mycket lättare. Hade hon sagt efter EM att hon vill satsa på yngre spelare hade beslutet också varit lätt, att hon vill ha med mig är skitkul.

Therese Sjögran ler med hela ansiktet, men vet samtidigt att kroppen kan lämna andra besked.

Mot Skottland spelade hon på topp och önskar inget annat på vägen fram mot sommaren i Kanada. :
– Jag vill kunna göra det jag gör idag, träna alla träningar och spela alla matcher utan att behöva tänka att jag måste vila. Vissa dagar vill inte kroppen inte överhuvudtaget, men är dagarna så få som det är nu är det bara bra.

När tar du ett slutgiltigt beslut för egen del inför VM?
– Jag känner kroppen väldigt väl efter skadan, jag kommer att känna tidigt om det funkar eller inte.

Nationaldagen, 6 juni 2015 är ett datum att skriva in i kalendern, då börjar mästerskapet på andra sidan Atlanten. Ett annat märkesdatum kan Therese Sjögran få 29 oktober.

Sverige möter Tyskland i Örebro, själv kan hon runda 200 matcher i blågult.
– Klart att det är en häftig gräns, sen tänker man inte så mycket på det när man är uppe i det med viktiga VM-kvalmatcher. Det blir väl när man lägger av att man kommer att tänka, shit har jag gjort så många matcher, säger Therese Sjögran till sist.