Linköpings kryss sätter käppar i hjulet

Linköpings FC åkte till Solna för att fortsätta jakten på en plats i Champions League 2015/2016. Man misslyckades. Då matchen slutade 1-1 kan Linköping inte längre sluta två i årets serie.

LFC dominerade stora delar av den första halvleken på ett soldränkt Skytteholm.. Trots att man kom till spel utan ordinarie spelare som backarna Charlotte Rohlin och Magdalena Ericsson , målvakten Katlynn Fraine och mittfältaren Claudia Nato. Man fick även klara utan landslagsspelare Jessica Samuelsson som följde matchen från läktarplats. Det manfallet påverkade gästerna mer än man hade önska få set. För även om Linköpings FC dominerade slarvades det mycket. Otajmade löpningar gjorde att målchanser rann ut i sanden, hälar i backen fick en att undra om laget verkligen vill till Champions League och dåliga mottagningar blev enkla byten för AIK:s trebackslinje.

Ändå hade laget mest boll och ett par tre chanser som hade kunnat resultera i ett ledningsmål. Men istället var det AIK som satte 1-0 just före halvtidsvilan. efter en hörna, som sagt att vara för lång. Emma Lundh snappade upp bollen och kunde omarkerad motta ett inlägg länge och väl. Det landade vid Madeleine Tegström som skickade in 1-0 i den 43:e minuten. Gästerna gick således till vila med en uppförsbacke att klättra upp för om man ville fortsätta jakten på andraplatsen i andra halvlek..

Svaret på jaktfrågan kom snabbt och tydligt i den andra halvleken. Janne Arnth krånglade in reduceringen efter en hörna sju minuter in i den andra halvleken. Dessförinnan hade AIK:s Sarah Storck kommit loss och gått omkull i Linköpings straffområde. AIK ropade efter straff men domaren friade, och bara minuten senare kom alltså LFC kvittering. Efter det skruvade Linköping upp tempot. Men man hade fortsatt svårt att skapa farliga chanser. Mest farligt blev det vid de många hönorna, men avsluten satt inte ens på mål och AIK kunde relativt enkelt avstyra chanserna.

Matchens behållning, enligt undertecknad, var ingen målchans, närkamp eller glidtackling. Nej, det var istället när Linda Sällström gjorde comeback efter sin tredje korsbandsskada på lika många år. I den 73:e minuten byttes den finska anfallaren in och möttes av en stor applåd från de tillresta supportrarna från Linköping. Sällström bytte av Stina Blackstenius i Linköpings jakt på ett vinnande mål. Men varken Sällström eller någon annan Linköpings-spelare lyckades göra något segermål. 1-1 var inget missvisande resultat, även om Linköping var spelmässigt. AIK:s laginsats var snäppet bättre än Linköpings, om man ser till vad lagen bör och kan prestera. AIK-spelarna jobbade hårt för varandra matchen igenom, medan Linköpings FC körde fast i den sista tredjedelen. Platsen i nästa Champions League är nu utom räckhåll. Med en omgång kvar kan Linköping inte komma ikapp KIF Örebro, som i skrivande stund ligger tvåa tabellen.