Sverige möter Kanada i USA

I slutet av november åker damlandslaget till Los Angeles för dubbellandskamp som ett led i förberedelserna inför VM nästa år men de ursprungliga planerna för landskamperna har förändrats.
Klara för VM i Kanada. Nu startar förberedelserna. Foto: Bildbyrån

Det är bråda dagar för landslagschefen Maria Domanski Lyfors. I slutet av oktober ska Pia Sundhages landslag mäta krafterna mot Tysklands Europamästae, på hemmaplan i Örebro. Tanken är sedan att man ska hinna med ytterligare två träningsmatcher innan 2014 blir till VM-året 2015.
– Men allt är inte riktigt klart. Bollen ligger hos nästa års VM-värd Kanada och har gjort det ganska länge nu, säger Marika Domanski Lyfors till damfotboll.com.

Efter den avslutande VM-kvalmatchen mot Skottland berättade Domanski Lyfors om planerna på två landskamper i Nordamerika i slutet av november. Tanken var då att Sverige skulle matchas mot Kanada och Nya Zeeland. Men Nya Zeeland är nu borträknat.
– Vi håller på att planera, men i sådana fall blir det Kanada i två matcher.


De kommer att spelas i Los Angeles i USA och landslaget lyfter från Sverige den 19:e november. Exakt vilka dagar Sverige kommer att spela mot Kanada, vill eller kan, Marika Domanski Lyfors inte säga, men landslagschefen påpekar att allt kommer att ske inom det internationella fönstret.
– Av någon anledning brukar Kanada spela en del av sina landskamper i USA. Nu frågade de om vi var intresserade och det är vi..

Uppgifter till damfotboll.com gör gällande att landskamperna kommer att spelas bakom stängda dörrar.
– Nu är det Kanada som arrangerar matcherna och vi har inte alla uppgifter klara och av den anledningen kan jag inte svara på om det stämmer just nu, säger Domanski Lyfors.

Varför Kanada väljer att spela stängda landskamper i grannlandet drygt ett halvår före VM på hemmaplan kan tyckas svårt att förstå. Som liknelse kan vi fråga oss hur de svenska supportrarna skulle reagerat om Sverige före EM 2013, valt att lägga en landskamp mot USA eller i något av balkanländerna. De svenska supportrarna hade antagligen inte mottagit det beskedet med ett leende på läpparna och som arrangörsland hade man dessutom missat ett bra tillfälle att marknadsföra mästerskapet på hemmaplan.
Varför Kanada väljer denna lösning vet inte Domanski Lyfors:
– Jag vet inte hur de tänker, den frågan får du ställa till Kanada, avslutar Domanski Lyfors med ett skratt.