Rohlin redo att sänka de engelska mästarna

På torsdagskvällen tar Linköping emot nyblivna engelska mästarlaget Liverpool i Champions League. Linköpings FCs lagkapten och mittback Charlotte Rohlin har klart för sig hur man ska vända underläget och gå vinnande ur 16-delsfinalen.
Charlotte satsar på att slå Liverpool och avancera i Champions League. Foto: Bildbyrån

Det första mötet spelades på engelsk mark förra onsdagen. Liverpool vann med 2-1 men tack var målet på bortaplan och harLFC goda chanser att vända underläge till avancemang i mästarcupen.
En del har hänt sedan första mötet. Liverpool har trots snårigt läg överraskande vunnit den engelska ligan för andra året i rad. Linköpings FC har försvunnit från kampen om andraplatsen i Damallsvenskan och kan som bäst sluta trea efter helgens poängtapp mot bottenlaget AIK. I matchen mot AIK valde LFC att vila flera startspelare, däribland Charlotte Rohlin med sikte på torsdagens viktiga match.
— Vi vilade några. Bland annat mig, Magdalena Ericsson och Claudia Neto. Självklart vill man alltid spela, men vi har haft väldigt tajt med matcher. förklarar Charlotte Rohlin.

— Mål, mål, mål, vi måste göra mål. När vi spelade vårt spel i första matchen, hittade förbi deras förstapress in på mittfältet och fick en kombination in i spelyta två, då var LIerpool inte riktigt med, där kan vi såra dem. De är vana med att spela långt och med mycket kamp, vi får inte falla in i deras spel, vi måste spela vårt spel, säger Rohlin och fortsätter:
— Vi skapade bra chanser som vi borde kunnat gjort mål på. Vi måste fortsätta skapa och sätta bollarna också. Sen måste vi också fortsätta med våra spelvändningar. Liverpoolspelarna sade efter matchen att de aldrig hade varit så trötta, så det ska vi utnyttja.

I matchen mot AIK föll LinköpingFC, som brukar ha fart under både boll och fötter, in i hemmalagets tempo. Det får inte hända mot Liverpool. Rohlin förklarar hur man ska göra för att inte falla i den fällan.
— Det gäller att ha disciplin på samtliga spelare, att göra det man tränar på och inte bli stressade av att de är mer fysiska eller så. Man måste lita på det man gör varje dag, lita på den spelstil vi har i Damallsvenskan. Vi ser ju att när vi gör det så lyckas vi.

Linköpings FC har, till skillnad mot Liverpool, spelat i mästarcupen förut. Men dagens lag är ungt och nybyggt. Senast LFC var ute i Europa var det andra spelare som representerade klubben. Kvar i laget finns trotjänaren Rohlin. Hon försöker att dela med sig av sina erfarenheter till de yngre spelarna men påpekar att flera spelare i laget, bland andra Janni Arnth, varit med i CL, om än inte i LFC-tröjan.
— Vi har prata mycket om att inte göra det större än vad det är när man väl är ute på planen. Det är fotboll som vilken annan match som helst egentligen. Man måste komma ihåg att det är kul att spela de här matcherna också, det är häftigt att få vara med men när vi väl är ute på plan är det som vilken match som helst. Det är egentligen bara fotboll man ska spela, och det gör vi ju varje dag, säger Rohlin och påpekar att erfarenheten hon samlat på sig passar bäst utanför själva spelet.
— Det är så mycket som händer kring matcherna. Ibland kan det vara att man inte får komma in och få en ordentlig uppvärmning eller liknande. Det vet man om när man varit med förut. Har man erfarenhet kanske man har lugnet med sig och sprider det till andra spelare.

Vi avslutar med att fråga Rohlin om hur detta tajta dubbelmöte kommer att sluta. Hon vill inte säga något resultat men är säker på sin sak:
— Vinst, och vi tar oss vidare. Sen... skiter jag i resten. Vi ska ta oss vidare, så är det bara, avslutar Rohlin med ett brett leende på läpparna och ett stort skratt.