Skottland snuddar vid chansen till VM-slutspel

På lördagen spelas den första matchen av de två i semifinalerna om en playoff-match till VM från Europa-gruppen. Skottland möter Holland hemma och Italien ställs mot Ukraina på hemmaplan. damfotboll.com har intervjuat Anna Signeul, svenskan som är förbundskapten för Skottland,
Anna Signeul, Skottlands förbundskapten. FOTO: Bildbyrån (arkiv)

Ni känner till Holland väl och vet att ni har en svår uppgift framför er?
– Javisst är det så. Vi har stor respekt för Holland som har spelat bra i år och bland annat slagit Norge och spelat oavgjort mot Brasilien. Det är ett gediget lag med många spelare som har mästerskapserfarenhet. De spelade EM 2013 i Sverige och gick de till semifinal i EM 2009 i Finland och som jag ser det har Holland aldrig varit bättre än vad de är nu, säger Anna.

Det känns som om att du målar upp en bild där Holland är klar favoriter i mötet mot er?
– Det tycker jag också att dom är men för den skull har vi inte gett upp i förväg. Vi har också ett bra lag, ett lag som blir bättre för varje utmaning vi ställs inför. Jag tror nog att Holland har respekt för oss och vårt sätt att spela också. Om jag vore Holland skulle jag inte vara så säker på att vinna borta mot Skottland.

Ni känner förstås väl till de holländska laget, vad skulle du säga är deras styrkor som ni måste se upp med?
– De har snabbhet, teknik och taktiskt kunnande. Deras anfallsspel med unga Vivianne Miedema, en av de mesta målgörare på topp och Manon Melis och Lieke Martens på kanterna, är vasst.

Skottland börjar hemma, känns det som en fördel för er?
– Absolut. Vi har bra stöd här och det lär komma ett par tusen till matchen. Det finns förstås plus och minus för allt men att börja hemma känns bra. Får vi en bra start och kan hålla nollan kan vi gå till nästa match med en skön känsla medan holländskorna får in lite nerv i sina tankar. Men hur som helst så ser vi playoff-spelet som en bonus, en extra möjlighet att känna på spel med den lite extra nerven. Vi har allt att vinna och inget att förlora då alla anser att Holland är favoritlaget att ta hem det här, avslutar Anna.

mia.e. 2014-10-24 21:14

Lokalt i Skottland kommer matchen sändas på tv, BBC Alba, och radio. För de som kan vara särskilt intresserade av matchen här i Sverige och tycker det är okej med engelska kan det löna sig att kolla BBC Sport på webben. De har meddelat att de kommer att ha textkommentar direkt från matchen på sin webbsida.

Pröva att söka: "BBC Sport - Football - Scottish Football"
[ http://www(dot)bbc(dot)com/sport/0/football/scottish/ ]

Med tur kommer man direkt till sida där en blå remsa med matchbeteckning+"Live" kan klickas på - och fram kommer text kommentering direkt från matchen. Annars får man gå till BBC.com Sport, huvudsidan, och leta därifrån, men ovan sökning bör fungera.

Matchen spelas på Tynecastle Stadium nära Edinburgh(ur) och börjar 17:30 BST (lokal tid / i Skottland). Jag tror att det blir 18:30 svensk tid... (Nog bäst att kolla före, för dem som är hågade att följa matchen på rätt tid :) )

Verkligen tuff match för Skottland, känns som Nederländerna är överallt just nu, men... omöjligt att säga, känns det som. Blir nog en bra match.