Klassiskt när Norge vann i slutminut

Vid det här laget är det många svenska landslagsspelare genom åren som när de mött Norge i en jämn match har fått se norskorna avgjort i slutminuterna. Onsdagkvällens D23-landskamp i Linköping var inget undantag. Norge vann med 2-1.
Mimmi Larsson kämpar sig förbi Ane Sund Walsöe. FOTO: Filip Oskarsson.

yvärr fick man se Norges nummer 6 Anja Sönstervold endast i 45 minuter då hon byttes ut till andra halvlek. Hon var riktigt underhållande att se och hade dessutom tempo i sina aktioner.
Sverige gjorde också byten, vilket dödade matchen helt och hållet. Fram till den 82:a matchminuten fick publiken inte se ett enda skott på mål. Tempot var dåligt och rörelsen var ännu sämre. Bytena duggade tätt och egentligen blev alla de mest framträdande spelarna i Sverige från den första halvlek ersatta. Kvalitén sjönk i och med det. Chansen med åtta minuter kvar var efter slarv i Norges backlinje som inhopparen Elin Bragnum från höger i straffområdet kunde storma in i en fri yta med bollen. Det var en fin skottvinkel hon hade men resultatet gick långt utanför Pettersens högra stolpe.
Inte nog med att Sveriges anfallsspel stannade av, det började slarvas i det defensiva. Med bara minuten kvar av ordinarie matchtid plockade Cecilie Kvamme ner en hög boll på ett mycket snyggt sätt på sin högerkant och hittade ett inspel längs med backen. Bollen blev perfekt för Tonje Pedersen som endast behövde möta med foten. Bollen gick i en snygg båge och in i Hilda Carléns första stolpe. Helt otagbart. Det var mästarklass rakt igenom på det anfallet och egentligen den enda underhållningen i andra halvlek.

Norge satte hög press i början av matchen och inom de första tio minuterna hade Sverige väldigt svårt med passningsspelet och tajmingen i situationer med bollen. Norge vann mycket boll utan att skapa mer än halvchanser. Det första offensiva initiativet för Sverige kom på högerkanten när Umeå IKs Hanna Glas sprang fram från sin högerbacksposition.


Efter fina passningar på kanten fick Sverige sin första hörna, som satte en liten prägel på resten av halvleken. Första riktiga chansen kom efter 12 minuter. Piteås Pauline Hammarlund lurade bort sin försvarare på vänsterkanten med en överstegsfint och slog en mycket fin, låg boll in mot straffområdet. Emma Lennartsson var vaken och kom före sin försvarare men tajmade bollen aningen fel. Touchen blev för liten och bollen slipade egentligen bara foten innan den rullade ut till inkast på andra sidan. Sverige spelade upp ytterligare ett fint anfall av Glas på högerkanten. Man såg att Sverige har ett mer internationellt tänk i sitt spel än Norge. Det var egentligen bara kaptenen Anja Sönstervold som visade kvalitéer. Tempot i halvleken hade fortfarande mycket att önska.
Fram till ett sällsynt anfall från Norge i mitten av halvleken hade Sverige ett grepp om matchen. Efter ett mycket fint inlägg nickade Jenny Nordin iväg inlägget ut till Norges högerkant. I andravåg utmanade Cecilie Liane sin försvarare och slog ett lågt inlägg. Oturligt fick Jenny en tå på bollen som ställde egna målvakten Hilda Carlen i målet. Med fel stödjeben hann hon inte ner och bollen rullade in till 0-1 för Norge. Mycket oförtjänt om man såg till spelövertaget som Sverige hade.
Sedan försökte Sverige i nästan desperation att hitta sin kvittering. Norge var fram till kvitteringen i den 44 minuten riktigt bra, spelade koncentrerat och släppte få svenska spelare förbi sig. Men efter en lång passning av Irma Helin, som för övrigt var riktigt bra matchen igenom, gick bollen över en feltajmad offsidefälla och Pauline Hammarlund kunde komma helt fri med målvakten. Efter en litet för lång andra touch lyckadess hon ändå peta in bollen mellan målvaktens ben till 1-1.

Beröm ska gå till Mimmi Larsson för sin match. Väldigt rörlig matchen igenom och visade flera gånger prov på spelintelligens och snabbhet. Ska bli kul att följa henne i Damallsvenskan nästa säsong

Text: Eric Svensson