Manon Melis: - Vi har världens chans att bestämma framtiden

På lördagen står holländska Manon Melis inför den största utmaningen i hennes fotbollskarriär någonsin. Vinst mot Italien hemma och hennes Holland står med åtminstone ena benet i VM i Kanada 2015. Returen spelas i Italien på torsdag nästa vecka.
Manon Melis på språng mot VM i Kanada? Foto: Bildbyrån (arkiv)

Manon Melis kom till Sverige och LdB FC Malmö 2007 och har under sina nu nio säsonger i Damallsvenskan hunnit med att bli svensk mästarinna, spelat i tre olika klubbar, LdB FC Malmö, Linköpings FC och numera Kopparbergs Göteborg.

2009 kvalificerade sig Holland till EM i Finland och gick överraskande till en semifinal. En bronsmedalj gav eko i hemlandet men bara för en stund?
– Det stämmer, fyller Manon i.
– Det varade väl i ungefär tre veckor, vi blev hyllade och det var prat om en massa saker men det mesta rann senare ut i sanden.

Hur ser du på läget nu?
– Det är helt annorlunda. Om vi skulle ta oss till VM för första gången så skulle det betyda massor för damfotbollen i Holland. Jag är övertygad om att det inte blir en repris ifrån 2009 utan att mycket kommer att hända.

Det verkar som om pulsen är hög nere Haag där ni ska spela och att förväntningarna är höga på er?
– Vi är ovana vid den uppmärksamhet vi har fått den senaste veckan. Vi syns i TV och tidningar och det är hela tiden något som händer. Jag vet att det är sålt mer än 10 000 biljetter så jag blir nog inte förvånad om det blir näst intill fullsatt imorgon. Det är en märklig känsla men och en underbar sådan, säger Manon.

Hur är läget i truppen då, pallar ni trycket?
– Det känns mycket bra och vi har ett bra lag tycker jag. En fin mix mellan ett antal spelare under 20 och en del rutinerade som varit med i mästerskap tidigare och vet vad som gäller när man går in för att spela en sån här viktig match.

Att Italien har plus i statistiken mot er, oroar det?
– Nej, vi är här och nu och vi vet vad som gäller. Lite nervöst är det alltid men det släpper när man kommer igång. Vi står inför världens chans att äntligen nå en plats i VM. Vi är inte ängsliga utan gillar utmaningen och jag bara längtar efter att matchen ska spelas och jag vill inget annat än att vinna den, avslutar Manon.