Oavgjort halvvägs i europeisk playoffduell

Holland bommade tillfället och hemmafördelen i duellen om den sista europeiska VM-platsen. Vid 1-1 i Haag imponerade istället Italiens effektivitet, ett skott på mål gick in. Vivianne Miedemas kvittering gör allt öppet inför returen.

Den sista fasen av playoff-hösten tog sin början på lördagkvällen.
Holland slog senast ut Skottland med många mål och möjligheter. Inför storpubliken i Haag skapade det orangea landslaget inte tillnärmelsevis lika mycket i första halvlek.
Ett hårt jobbande Italien kom ofta emellan med en bra bortainsats.
Försvarsjobbet hindrade många kantlöpningar, redan på mittplan såg Italien till att stänga igen för fart och flyt i speluppbyggnaden.
Lite onödigt bjöd de däremot på ett läge när Laura Giuliani tog med sig bollen för en utspark utanför straffområdet. Målvakten fick ta revansch genom att boxa undan för Sherida Spitses fina frisparksträff.

Offensivt jobbade Italien på små ytor, landslagsveteranerna Patrizia Panico och Melania Gabbiadini var alltid fullt medvetna om varandras position och lika säkra på var målet befann sig. Med förarbete av aggressiva vänsterbreddaren Valentina Cernoia och snyggt vidarespel av Panico måttade Gabbiadini ett blixtrande skott. Storpubliken i Haag tystnade temporärt i den 19:e minuten efter 0-1.
Siffrorna stod sig till paus.
Italien kom ut till andra halvlek med mindre anfallsintresse, men det var för tidigt att slå sig till ro.
Utrymmet som gästerna lämnade utnyttjade Holland för att bygga upp sin speed i spelet. Vivianne Miedema var genomgående stark i duellerna och svek inte omdömet som målfarlig när hon tryckte sig fram och forcerade in 1-1.

Passningspoängen fick Manon Melis som spurtade sig fri från bevakningen när hon skymtade att laget vunnit bollen vid mittlinjen.
En sista rusch, Melis byttes ut strax därefter men antalet damallsvenska spelare på plan var intakt. Kirsten van de Ven ersatte som högerspringare.

Italien gjorde fler byten och fick inte till någon hotbild med oavgjort på tavlan.

Miedema var istället närmast ytterligare ett mål, i en situation som uppstod efter felpassning hindrade ett myller av försvarsben på mållinjen.
Lieke Martens avslutade piggt och Holland får ta med sig anfallsviljan till Verona på torsdag. Sett till värderingen på förhand vann Italien mer mark med 1-1 i första matchen.