Holland klarade sista kvalsteget

Via 2-1 i Verona kunde Holland kvittera ut VM-biljetten på Italiens bekostnad. Vivianne Miedema nätade dubbelt och imponerade än en gång innan ett självmål kryddade kvalfinalen på europeisk mark.

Mållöst skulle räcka för Italien på torsdagskvällen. Hemmalaget kom stärkta av försvarsjobbet som gav 1-1 i första matchen men fick inte tuppkammen att växa.

Istället fick Holland igång sitt passningsspel utan pardon och tog ledningen efter nio minuter. Lieke Martens var inblandad i att tempot drevs upp och Danielle van den Donk stod för den verkliga delikatessen när hon slog direktpassningen förbi fyra försvarsspelare.
Vivianne Miedema tog givet vara på möjligheten hon fick med friläge och gott om tid. Ett iskallt avslut kvalmål av Miedema som mönstrar mer än målsprutarkvaliteter. Spelmognaden, löpvägen för att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle var minst lika viktigt vid ledningsmålet.

Italien hade få tillfällen att få till sitt spel som bollförande, kom sällan förbi den höga pressen. I mitten av halvleken fick man lite mer andrum från sysslorna på den egna planhalvan.
Patrizia Panico vände upp med en lobb som Loes Geurts inte såg komma, målvakten hade åtminstone rätt position för att ohotat plocka ner bollen.
En av få situationer som tände hemmafansen. Utvecklingen mot utjämnat bollinnehav var långt ifrån mästerskapsmässigt när motståndet levde på bättre teknik.

Holland skapade mer och betydligt farligare. Manon Melis var nära efter Martens genomskärare och minuten före paus punkterade Miedema matchen.
Hon bröt igenom det sista backhindret sedan Lieke Martens levererat ännu en precis passning och slog in 2-0.

Chansen för Italien förvandlades till en stor illusion när det krävdes tre mål för att nå VM. Ändå fick det tillbakapressade laget ut mer av sitt omställningsspel efter paus.
Bra fart längs kanten, bra träff på inlägget av Sara Gama och holländsk fot sist på bollen till självmål och reducering.
Knappt 40 minuter kvar men slutsiffrorna var redan skrivna. Dystert för Italien som för andra gången slogs ut i avgörande playoff (2010 mot USA).

2-1, sammanlagt 3-2 och Holland är klart för sitt första VM.

Nästa tisdag är hela uppställningen med 24 lag klar, Ecuador möter Trinidad och Tobago i ett interkontinentalt dubbelmöte om den sista platsen.

Lördag 6 december vänds alla ögon mot Ottawa där lottningen äger rum klockan 18.00 svensk tid.