Ledares tankar under Cup Kommunal

Det har varit svårt på damsidan att hitta ledare som brinner för det de gör. Damfotboll.com hittade flera engagerade ledare under samma tak i Elmia-hallen i Jönköping när slutspelet i Cup Kommunals grupp D pågick. Vi pratade med två.

– Det viktigaste som ledare är att skapa en trygghet inom truppen. Att alla hittar sitt värde som spelare, som i sin tur gör att de blir bättre fotbollsspelare, konstaterar båda.
Tommy Krantz och Katarina Nilsson är två distriktsförbundskaptener inom damfotbollen. Katarina är ledare för Skånes 98:or och har varit ledare ett år tidigare för F95:s distriktslag. Det året vann Skåne hela cupen. Tommy är ny inom distriktsfotbollen och leder nu Södermanland genom Cup Kommunal med framgångar.
– Det är många tjejer som har drömmen att bli något stort inom fotbollen. Om jag då får vara en del i deras utveckling är det verkligen fantastiskt, säger Tommy.

I Södermanland har det tidigare inte funnits något lag som kunnat bygga upp en elitsatsning. Nu har Eskilstuna United tagit steget upp i Damallsvenskan och börjar nu bygga på en organisationsutveckling. I Skåne finns redan denna satsning där fotbollsutvecklingen formas i så kallade Akademier.
– Eskilstuna är i starten av hela utvecklingen och försöker nu samarbeta med andra klubbar, vilket jag tycker är kul. Däremot är det också viktigt att man inte tar upp de duktiga spelarna för tidigt. Risken finns då att de hamnar på bänken och inte får tillräckligt med matcher för att utvecklas som spelare, säger Tommy.

Cup Kommunal har ett bra rykte om sig men allting kan förbättras.
– Vi som har åkt ut idag känner att det skulle varit bra om det fanns ett steg till inom cupen. Speciellt när vi har ett så bra lag, säger Katarina.
Damfotbollen har problem med att många talangfulla tjejer slutar väldigt tidigt. Något som båda distriktsförbundskaptenerna vill råda bot på.
– Vi i Södermanland gör oss redo för semifinalerna. Samtidigt har vi redan planer på att ha ett sammandrag efter Cup Kommunal för att tjejerna ska kunna fortsätta träffas. Det kommer även vara en möjlighet för tjejerna som har utvecklats lite senare att kunna visa upp sig på nytt, säger Tommy.
– Vi i Skåne kommer se till att träffas på något sätt framöver, dock kommer det då inte vara fotbollsrelaterat, säger Katarina.

Cup Kommunal är inte något som bara utvecklar spelarna. Utan även ledarna lär sig någonting av det.
– Andas man och lyssnar, då lär man sig saker hela tiden, säger Tommy med ett leende.

Resultat i slutspelet:
Grupp C
Värmland - Småland 0 - 4
Halland - Värmland 4 - 0
Småland - Halland 0 - 1
Halland vann gruppen och är vidare till semifinal

Grupp D
Södermanland - Skåne 2 - 1
Västergötland - Södermanland 1 - 2
Skåne - Västergötland 2 - 0
Södermanland vann gruppen och är vidare till semifinal.

Grupp A och B spelas den kommande helgen i Luleå (Arcushallen) och Stockholm (Bosön).