Therese Sjögran: ”En match vi ska kontrollera”

Sverige sätter in två offensiva ytterbackar mot Finland, Lina Nilsson flyttar över till vänster medan Elin Rubensson blir kvar till höger. Startelvan till torsdagens träningsmatch (15.00, webbsändning på huuhkaja.tv) har också Charlotte Rohlin bredvid Nilla Fischer mitt i försvarslinjen. Mittfält och anfall är fritt från överraskningar i laguttagningen.

– Jag tycker att det är en match vi ska kontrollera, en match där vi ska ha mycket boll, säger Therese Sjögran.

Senaste mötet minns Sverige med glädje. EM Sommaren 2013, 5-0 och festivalstämning på Gamla Ullevi. Sedan dess har båda blågult och vitblått VM-kvalat, Finland hade Frankrike och Österrike före sig i gruppen och missar mästerskapet.
– De spelade en jättebra match mot Frankrike, ett mycket bättre lag än när vi mötte dem i EM, säger Therese Sjögran.

Andrée Jeglertz fortsätter som finsk förbundskapten med höstens stundande EM-kval som närmaste stora mål. Flera namn från U20-truppen som var med i VM i Kanada förra sommaren bankar på porten till A-landslaget. Omstarten påbörjas i Eerikkilä, 11 av de 23 spelarna i truppen är födda 1994 eller senare.
– Det kommer att bli överraskningsmoment för oss, jag har inte jättebra koll på flera av spelarna han tagit upp nu. Däremot finns ju spelare man känner igen från Damallsvenskan.

Men ni ska dominera matchen imorgon?
– Jag tycker iallafall att det är en match vi ska kontrollera. Som vi gjorde mot Norge även om resultatet blir lite missvisande.

Sverige nötte inspel och inlägg på den sista träningen.
– Det är sista tredjedelen hela tiden. Vi har ett bra passningsspel, nu gäller det att vi vågar ta löpningar in i boxen. Vi gör det på mitten där vi har mycket rörelse, om vi flyttar rörelsen längre ner blir vi farligare.

Startelvan (4-1-3-2): Carola Söberg - Elin Rubensson, Nilla Fischer, Charlotte Rohlin, Lina Nilsson - Caroline Seger (K), Sofia Jakobsson, Hanna Folkesson, Therese Sjögran - Lotta Schelin - Kosovare Asllani

mia.e. 2015-02-12 14:28

Vet inte om Finland kommer att släppa någon startelva? Eller om de brukar publicera en precis före match?

Ett par namn som ev. syns på planen i motståndarlaget: Finlands just nu kanske bästa spelare - ? - målvakten Tinja Riikka Korpela, kallas "Tinni" inom lagen hon spelat med. På den internationella målvaktsrankingen som publicerades nyligen finns hon på topp tio-listan (fjärde namn) liksom även Hedvig Lindahl (sjätte namn) ... (Eller så ser den ut: Solo, Schult, Angerer, Korpela, Bouhaddi, Lindahl...& forts). Korpela har spelat i norska Lilleström (där hon någonstans har sagt att hon haft sin bästa målvaktstränare, en tidigare känd norsk landslagsman, vars namn jag nu inte direkt kommer ihåg), även varit klubbkompis med Söberg m fl i Tyresö och är nu en av målvakterna i tyska Bayern München - kommer alltså att möta Fischer i tyska ligan. En målvakt klarar sig ju inte ensam, så det kommer an på Finlands trupp hur hon står emot en svensk offensiv, men hon är en bra målvakt - kanske en extra morot för våra svenska spelare? - Om det nu är hon som är målvakt i matchen. Ett annat målvaktsnamn i truppen är Minna Meriluoto, som tidigare synts på Damfotboll.com:s sidor som spelare i Damallsvenskan.
Bland videoklippen på huuhkaja.tv hittar man även om man scrollar ner (eller kanske söker i nån söklucka?) en svenskspråkig intervju med Adelina Engman ("Spelarkort: Adelina Engman"), Kopparberg/Göteborgs nyförvärv från Åland United, kan vara kul för Göteborgssupportrar att kika på kanske. Hon finns med i truppen, liksom Maija Saari och Juliette Kemppi från AIK.

Sedan finns det alldeles säkert vid sidan av planen, i finländska båset, nästan lika intressanta tidigare landslagsstjärnor för Finland: Anne Mäkinen ingår i Jeglertz stab - och Laura Österberg-Kalmari kommer kanske och ser matchen; hon hör inte till ledartruppen kring laget just nu, tror jag, men när det är träningsmatch, mot Sverige, fuskar hon sig kanske ner till spelar- & tränarbåset? :)
Vilka är då Anne Mäkinen och Laura Österberg-Kalmari, för de som inte vet? Jo, detta är Anne Mäkinen (och vi vill gärna se inledningsbildens min hos Anne Mäkinen under hela matchen i dag ;) :

"Mäkinen's crossbar challenge - UEFA.com"
[ http://www.uefa.com/trainingground/skills/video/videoid=555845.html ]

...som aktiv spelare en gång. Hon spelade collegefotboll i USA och även amerikansk professional soccer i WUSA (då Sundhage var coach, i andra lag, i samma proffsliga) och i Damallsvenskan i Umeå och AIK som jag sett på någon lista någonstans.
Laura Österberg-Kalmari, jättekändis i finsk fotboll också - jag blev så matt av att titta på Mäkinens "CV", vad hon spelat, allt - att jag inte orkade kolla Österberg-Kalmaris... :) - syns vid sidan av Sanna Talonen i denna video (vit tröja):

"Helmarihöntsää", av Antti Koivukangas på youtube (0:19 min)
[ www(dot)youtube(dot)com/watch?v=zHb15wg9dxA ]

Adelina Engman i intervjun ovan nämner Österberg-Kalmari som en av sina förebilder som yngre. Hon har visst blivit invald till Finlands Football Hall of Fame alldeles nyligen, verkar det i scrollen bland videoklipp på huuhkaja.tv... Rätt gammal då, måste vara en 30+ are... :)

(När valde vi förresten senast in en damspelare i vårt HoF? Med risk för att låta tjatig - det där låter som ett eko i dag på nått sätt? - undrar jag när vi ser Leidinge i HoF:et? Hon ligger inte högt i målstatistik-ligan, men... Hon har retat nån fotbollsstatistiker/-historiker nån gång? :) ...De är ju så långsinta...)

mia.e. 2015-02-12 14:34

Nu ser jag att Finlands startelva är uppe:

Tinja Riikka Korpela -- Katri Nokso-Koivisto, Maija Saari (C), Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen, Natalia Kuikka, Annika Kukkonen, Linda Ruutu, Nora Heroum, Adelina Engman, Juliette Kemppi... Var de spelar, platser i laget, okänt...