Sofia Jakobsson sprang på mot VM

Sofia Jakobsson har spelat A-landslagsfotboll 50 gånger - sällan så bra som mot Finland på torsdagskvällen.
Sofia Jakobsson i mitten klappas om av Therese Sjögran och Elin Rubensson. FOTO: Jussi Eskola, Bildbyrån.

– 50 landskamper, jag fick fira med ett mål, log hon efteråt.

Nu var det inte bara målet till 2-0 som fick pressens utsända att flockas kring den flyfotade norrlänningen.

Sofia Jakobsson sprang kopiöst, som så många gånger förr. Att löpningarna tog bollen framåt, och öppnade för passningsmöjligheter innebar tydlig konstruktivitet och effektivitet i hennes spel.

Jakobsson var nöjd med det och ännu mer glad över samarbetet som skördade frukt framåt.
– Det kändes helt okej. Spelsystemet börjar sitta, det rullar på mycket bättre än tidigare. Vi har fått mer ruljans med oss tre mittfältare.

Längs högerkanten var hennes ruscher giftiga och ostoppbara för de som försökte komma emellan. Bara en höll Jakobssons tempo, men hon fanns också i den blågula tröjan.

Elin Rubensson gjorde vad hon skulle i försvaret, tog med sig allt hon hade i ryggen från tidigare landskamper som ytterback och vågade ge sig väg på offensiva utflykter.

Ömsom fick Rubensson flyga fritt, ömsom överlappade hon med Jakobsson som tog emot bollarna något steg in i banan. Ett lysande samspel med speeden som grund.
– Vi kan utnyttja varandras fart, spela och gå hela tiden och tar oss förbi, sade Elin Rubensson sedan kantduon bjudit upp de finska spelarna på en tango utan felsteg.

Pia Sundhage var inte sen att uppmärksamma matchens svenska ess.
– Rubensson är bra med boll som gammal forward. Vi får se hennes kombinationer med många spelare och hon är kvick dessutom. Man goda känslor i magen när man ser hur bra det fungerar mellan de två spelarna, sade hon och ordade vidare om Jakobsson.

– Hon tar steg för steg. Den här gången får hon göra mål och slå inlägg. Jag tror att det kommer att se riktigt bra till VM.

Jakobsson och Rubensson presenterade sig som en tänkbar uppställning som håller till höger. För Pia Sundhage gäller det bara att lösa matchningen av fartfenomenet Sofia Jakobsson som förutom landslagsprestationerna ökar självförtroendet som forward i Montpellier.
– Hon bara kör på, utmaningen här är att hon ska orka i 90 minuter. Så mycket som hon springer, det kan hon göra i en match men hon kan inte göra det i åttondel, kvart och semi utan att ransonera på krafterna.