Algarve Cup splittrar inte Linas fokus

Denna vecka startar Algarve Cup och bland spelarna finns Lina Nilsson som kommer att göra sin sjätte start i denna träningsturnering ansedd som en av de viktigaste i landslagets förberedelser inför VM i Kanada.
FC Rosengårds Lina Nilsson på språng. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Lina Nilsson har kämpat för att slå sig in i truppen då konkurrensen varit hård men med sina 58 landskamper är hon numera en av sju-åtta spelare som har flest landskamper i bagaget.
I år laddar hon för fullt för att ta en plats i VM-truppen. Samtidigt är det viktiga matcher snart förestående med klubblaget FC Rosengård, som i slutet av mars ska möta VfL Wolfsburg i Champions League. Damfotboll.com undrar hur det är att hålla fokus på de olika uppgifterna, är det lätt eller svårt?
– Jag känner mig rätt bekväm med upplägget. Hemma är det fullt fokus på träningar och matcher med laget och när vi åker iväg med landslaget kan man släppa klubblaget. Avbrotten gör att man verkligen blir mer taggad inför varje ny uppgift och att komma iväg med landslaget känns alltid väldigt inspirerande.

Hur viktig är Algarve Cup som du ser det?
– Det blir ett långt läger för oss i landslaget och det ger oss mycket tid att slipa på detaljer i spelet och även vissa tekniska bitar. Varje match blir en värdemätare som kan analyseras och ge bra input inför kommande uppgifter.

Er grupp med Tyskland, Kina och Brasilien måste kännas otroligt bra med tanke på VM. Bättre uppladdning med bra och varierande motstånd kan man knappast be om eller?
– Ja det känns som svårt med väldigt bra matcher. Samtliga lag är bra och dessutom väldigt olika i sitt spelsätt, något som jag tror är bra för oss att få känna på. Tyskland är bra alltid, Brasilien är inne i en generationsväxling men spelar som vanligt tekniskt och jag kan tänka mig att det blir många en mot en-situationer över hela plan under matchen. Och så har dom Marta, världens bästa i mina ögon som det gäller att aldrig släppa. Kina har också generationsväxlat och verkar ha hittat tillbaka till ett spel som gör laget mer slagstarka än på några år. Tre lag med olika spelsätt alltså, precis som i vår grupp i VM också. Det här känns som perfekta träningsmatcher för oss, säger Lina.

Efter Algarve Cup väntar Vfl Wolfsburg i Champions League. Ifjol mötte ni tyskorna i 16-delsfinal och blev utslagna. Hur stora skulle du säga att era chanser är att slå de regerande mästarinnorna i år?
– Det känns inte som någon omöjlighet. Vi har tränat annorlunda, har gått in i matchfas tidigare, hittat en bra intensitet med fullt ös och bra koncentration på träningen. Sett till träningsmatcherna har vi fått kvitton på att vi har bra kvalitét. Ifjol vann Wolfsburg på sin effektivitet. Vi var absolut bra med i matcherna men var inte tillräckligt effektiva framför mål. Mot ett så defensivt skickligt lag som Wolfsburg måste vi sätta våra chanser. Jag säger inget om någon eventuell utgång av matcherna men som fotbollsspelare måste man ju tro på sig själv och sitt lag och det gör jag, avslutar Lina.