Cup Kommunal-semi på Borås Arena

För två lag återstår en sista utmaning för att nå finalen i 2014/15 års Cup Kommunal. Båda har finalmeriter från förr. Stockholm har spelat final inte mindre än 13 gånger tidigare och vunnit 7 . Halland som står för motståndet i semifinalen har också rönt framgångar i Sveriges största turnering för distriktslag med två finalplatser som bästa resultat hittills. Semifinalen lagen emellan spelas lördag kl 15.15 på Borås Arena.

Två finaler har Halland varit uppe i men tyvärr inte vunnit någon av dem. Finalmotståndare båda gångerna var just Stockholm. – Tredje gången…?
Turneringen startade 1982 och Stockholm stod som premiärvinnare efter att ha besegrat mesta Cup Kommunal-vinnardistriktet Skåne med 2-1. Året efter mötte Stockholm just Halland och vann med 2-0. Sen dröjde det 12 år innan Halland var i final igen. Den gången spelade man oavgjort mot Stockholm och efter förlängning avgjordes finalen på straffar till Stockholms fördel.
Det är inte så att vi försöker driva det här till något snack om revansch då det gått många år och kommit och gått många spelare i båda distrikten sedan dess, det är bara lite kul att ta en titt på vad som hänt bakåt i tiden och på så sätt förstå att förutsättningarna skiljer sig distrikten emellan. Stockholm har förstås bra mycket större konkurrens i åldersgruppen vilket är en del i distriktets framgångar i turneringen. Jämfört med Stockholm har Halland hälften så många licensierade spelare i sitt distrikt på tjejsidan men har ändå lyckats nå framgång med vissa årskullar.
Så till helgens match. Vilka förväntningar har ni inför semifinalen, frågan ställs till Hallands distriktsförbundskapten Patrik Bergström?
– Vi vill förstås gärna vinna och gå till final men vi har högst normala förväntningar. Om tjejerna har en bra dag så tror jag absolut att vi kan ge Stockholm en ärlig match och jag förväntar mig en jämn sådan. Vi har ett jämnt lag med spetskompetens i varje lagdel, säger Patrik.

Hur har ni kunnat träna inför semifinalen?
– I stort sett ingenting. Just idag (onsdag) kommer vi att ha en träff där vi ska snacka om matchen. Försöka förbereda tjejerna mentalt men många har varit med på några samlingar med landslag och kan rutinerna nu och det är en fördel. Vi går inte in så mycket i detalj på matchen utan mer på att få tjejerna på en lagom laddad nivå. Jag vill att dom ska ha tålamod i försvarsspelet och mod i anfallsspelet och sen gäller det att jobba hårdare än motståndarna, säger Patrik och tillägger.
– Tålamod och mod är nyckelorden i denna rätt tajta grupp som är trygg tillsammans. Det är en match vi talar om och de som vinner är i final i Cup Kommunal. Den spelas i Halmstad och det är klart att vi väldigt gärna skulle vilja vara med i den, säger Patrik till damfotboll.com.

Inga samlingar i Stockholm
Frågan till Stockholm är om laget är försiktigt inställt på att nå en femtonde final?
– Inte mig emot skrattar distriktsförbundskapten Malwina Nilsson i telefon.
– Men skämt åsido, det är nya förutsättningar varje år och vi gör så gott vi kan utefter de spelare vi har. Det ska bli kul att möta Halland i semifinal och det känns som att det kan bli en både spännande och tuff utmaning.

Många av era spelare är i full gång med sina respektive klubblag. Har ni haft möjlighet att träffas och spela ihop distriktslaget något?
– Nej, tyvärr, vi har väldigt svårt att få till den biten. Så var det ifjol också. De flesta kör rätt tufft i sina respektive klubbar nu på försäsongen och det är svårt att rycka dem från klubbträningen. Vi kommunicerar med dem och försöker få dem att inte belasta för hårt inför den här helgen. Vi åker mot Borås på fredag vid lunchtid och kommer att ha tid att snacka ihop oss på vägen ner och på plats.
Taktikgenomgång får räcka alltså?
– Så kan man säga. Men vi litar på tjejernas egen förmåga. Dom är mogna i sitt spel och känner varandra rätt bra. Vi ger bara förutsättningarna, så här vill vi att försvars- och anfallsspel ska se ut , sen får tjejerna spela efter eget huvud. Går dom ut och har kul och gör det bästa de kan är åtminstone jag nöjd. Räcker det till vinst och att vi når ännu en final blir vi ledare mer än nöjda, säger Malwina avslutningsvis.

Den andra semifinalen spelades för ett par veckor sedan. Södermanland slog Medelpad med 3-2.
Finalen spelas under Elitflicklägret i Halmstad i sommars.