Mål högt upp på Martin Sjögrens önskelista

Linköpingslägret genomsyras av tillförsikt, trots upprepade förluster i säsongsstarten. Knäckfrågan i CL-returen verkar istället vara hur LFC ska spräcka nollan.
Matrtin Sjögren, tränare Linköpings FC. Foto: BIldbyrån (arkiv)

– Den sista passningen och avslutet, de detaljerna är viktiga och där har vi har vi inte varit 100-procentiga. Därför har vi inte gjort mål i de senaste två matcherna, säger Martin Sjögren.

Om tränaren får bestämma blir Rosengård borta i Supercupen och Bröndby hemma i Champions League bara en anmärkningsvärd parentes under hans tid som huvudansvarig i LFC.
Två mållösa matcher är ett undantag om man tittar i backspegeln för Linköpings del, men det finns en del knutar att lösa för att undvika upprepning och fortsatt måltorka i årets tredje tävlingsmatch.
– Mot Rosengård var vi inställda på att spela på omställning och vi skapar flera riktigt bra målchanser. Vi var mer spelförande mot Bröndby, mycket mer på offensiv planhalva. Sista fjärdedelen var det egentligen som inte gick enligt planerna, Bröndby försvarade sig också bra, säger Martin Sjögren utan att bekymras över utgångsläget.

– Bröndby leder med 1-0 och kan spela på det resultatet, det säger också att de per automatik backar lite. Jag tror absolut inte att de kommer lämna över initiativet men vi behöver göra mål, säger han och närmar sig pudelns kärna.

– Sättet att skapa målchanser är att vara lite mer spelförande, fylla på med mycket spelare och komma till avslut.

Martin Sjögren har nästan maximala valmöjligheter i laguttagningen. Fridolina Rolfö har fått en veckas ytterligare träning och tar steg mot startelvan, bara Renée Slegers är utanför diskussionen.
Vänsterbacken Magdalena Ericsson behöver nådiga nicken från fler instanser än tränaren. Hon skadade näsbenet senast och har därefter tränat med specialskydd.
– Det ska bli godkänt på säkerhetsmötet. Vi har fått den gjord på ortopedicentrum så det ska inte vara några problem.

Hur är stämningen i laget?
– Inför alla viktiga matcher är det anspänning men det hör till, det ska vara matchkänsla när det gäller, säger Martin Sjögren.

Stormatch på fler sätt
I Bröndby byggs stämningen upp på allvar. Till och med hos rutinerade landslagsspelare märks det att matchen skiljer sig från mängden.
– Det är nästan den största match jag spelat i karriären, om inte den största så iallafall topp två, säger lagkaptenen Theresa Nielsen.

Från högerbackpositionen drog Nielsen igång anfallet som gav Bröndby 1-0 och övertag. Vinst men förvisso en del att finslipa mellan matcherna.
– När vi själv hade bollen lade de mycket press på oss, det behöver vi tänka mer på. Annars stod vi bra i försvaret, var väldigt disciplinerade, säger hon.

Segern gav genomslag, mer mediatid än vanligt för Köpenhamnsförorten. Rikstäckande kanalen DR1 har plockat upp returmatchen som sänds direkt, Bröndby hoppas att 3 000 åskådare tar sig ut till arenan.
Sportsligt sett ligger en semifinalplats i potten. Linköpings FC har aldrig tagit sig så långt i Europacupen, för Bröndby som närmast abonnerar på en Champions League-plats var det sju år sen sist.
– Jag är en av dem som spelat längst i klubben, ännu har jag inte upplevt en semifinal. Vi har också några yngre spelare som debuterat i Champions League under säsongen, jag är säker på att semifinal är en dröm för dem precis som för mig, säger Theresa Nielsen.

Lördag 14.00 Bröndby IF - Linköpings FC