LSK med tidigt grepp i Toppserien

Spelet i den norska Toppserien började där det slutade i höstas. Prestigematch mellan LSK och Stabaek, som LSK vann med 1-0.

LSK har Champions League i sikte och har haft en relativt lugn vinter med få spelarförändringar. Tidigare Djurgårdsmålvakten Gudbjörg Gunnarsdottir fick förtroendet i premiären, de tio utespelarna var samma som betvingade Stabaek i november.

Guldet hamnade i Lilleström efter den sista serieomgången 2014. Premiärduellen hade inte samma intensitet som guldfinalen, däremot två lag som direkt ville sätta sig i respekt.

Matchens enda mål föll strax före paus, efter tre riktigt vassa individuella prestationer i ett och samma anfall.

Isabell Bachors brytning i mittcirkeln mot Trine Rönning var perfekt, Lene Mykjålands tunnel på sin försvarare var kylig. Isabell Herlovsen kunde förvalta den fina framspelningen och lyfta in 1-0.

Förbundskapten Even Pellerud, på plats i LSK-hallen gladde sig med den erfarna forwarden som håller god kurs mot VM.

En välförtjänt final på halvlek ett, som LSK ägde med bollinnehav och flera farliga chanser, däremot mindre av det precisa passningsspel som kännetecknade laget när de kom igång ifjor.

Mimmi Löfwenius kombination av fart och bollkontroll som offensiv mittfältare verkar ha fått ännu ett lyft under försäsongsträningen. Otaliga försök att vinna mark på högerkanten, antingen ta sig in i straffområdet själv eller slå inlägg med riktning Herlovsen i boxen, fanns på pluskontot.

Ett litet minus som kunde blivit allvarligt fick LSK:s svenska inslag också ta på sig. Stabaek var inte lika akterseglade efter paus men saknade skärpan - såväl när Stine Pettersen Reinås kom fri med Gunnarsdottir som på straffen när Löfwenius knuffat Cathrine Dekkerhus.

Dekkerhus slog straffen i stolpen, prickade rätt med returen - men målet blev helt korrekt underkänt.

Regeln säger att en straffspark måste gå via en annan spelare innan straffskytten rör bollen på nytt.

Bara ett mål i matchen och en vinnare, de sprakande fotbollsfesterna får vänta till längre fram under säsongen.

Lisa Dahlkvist och Carola Söberg tillhör de blågula spelarna som lämnat uppstickaren Avaldsnes. Försvararen Freja Hellenberg är ensam svenska kvar, varnades i slutminuterna när lokalkonkurrenten Arna-Björnar redan var besegrade. Holmfridur Magnusdottir nätade dubbelt, en av tre tvåmålsskyttar i premiäromgången.

Resultat:
Röa - Amazon Grimstad 3-2 (1-2)
Avaldsnes - Arna-Björnar 3-2 (2-1)
Sandviken - Trondheims-Örn 2-2 (2-1)
Klepp - Vålerenga 3-1 (2-0)
Medkila - Kolbotn 1-4 (0-2)
LSK Kvinner - Stabaek 1-0 (1-0)