Två svenska domare VM-klara

Pernilla Larsson, Trollhättan, är uttagen att döma sommarens fotbolls-VM i Kanada. Det är hennes första VM och med sig får hon Anna Nyström, Grillby, som assisterande. Hon har rutin från bland annat VM i Tyskland 2011.
Pernilla Larsson nybliven VM-domare. Foto: Anders Henrikson

Anna dömde då i team tillsammans med assisterande domaren Helen Caro och huvuddomaren Jenny Palmqvist. Nu har Jenny slutat men Pernilla Larsson tar vid och upprätthåller därmed den svit Sverige har med domar-representation vid varje VM som spelats sedan 1991.
Först ut var Ingrid Jonsson som dömde för-VM 1989 (icke officiellt mästerskap) i Kina samt i det allra första officiella VM i Kina 1991 där hon också hade äran att döma finalen.

damfotboll.com nådde Pernilla på telefon och hon lät strålande glad.
– Det är så roligt för det här har jag jobbat för länge, svarar Pernilla.

– Jag har dömt i U17- och U20-VM tidigare men aldrig ett seniormästerskap och det ska bli så kul.

Pernilla har jobbat med VM som mål sedan 2013 då hon fick en halvtidsanställning av Svenska Fotbollförbundet. Andra halvtiden ägnar hon sig åt sitt yrke som dietist.
– Det blir mest föreläsningar nuförtiden, något annat skulle inte funka men jag trivs med läget just nu och att äntligen fått det här beskedet gör det förstås lite enklare att jobba vidare. Vi är nio domare från Europa (totalt 22) som är klara och i april ska vi till Zürich för lite tester, Damallsvenskan drar igång och i slutet av maj åker vi över till Kanada. VM i sommar blir förstås en stor höjdpunkt och det är kul att två svenskor är uttagna, säger Pernilla.