Schmidt återvänder till Malmö IP

I höstas vann Katrin Schmidt SM-guld med FC Rosengård och var en viktig kugge på lagets mittfält. Under hösten kritade tyskan, som också spelat i Tyresö, på för nykomlingen Hammarby. Ikväll återvänder Schmidt till Malmö iklädd bortalagets tröja. Redo att stoppa sina forna lagkamrater.
FOTO: Anders Henrikson

Ni kan historien vid det här laget. Studier gjorde att Katrin Schmidt efter fjolårets säsong flyttade från Malmö till Stockholm. Från guldjubel till nykomling,. från Rosengård till Hammarby. I och med flytten har Schmidt, som ofta agerade defensiv mittfältare bakom mer offensiva spelare som Marta, Ramona Bachmann och Therese Sjögran, även flyttat upp i banan. I Hammarbys premiärmatch mot Mallbacken stod tyskan för en assist och ett mål.
– Det är kul att göra lite poäng, det gjorde jag inte förra året. Jag är mycket mer med i offensiven nu, säger Schmidt och förklarar sedan mer ingående hur hennes roll ser ut.
– Jag har en annan roll, jag har mer ansvar i offensiven och kommer att ha mer boll. Det är en stor skillnad.

Om Schmidt kommer att ligga lika högt upp även när laget möter topplagen vet hon inte i dagsläget.
– Så kommer det nog se ut hela året, att jag är mer ansvarig offensivt. Sen kommer väl hela laget behöva jobba lite mer defensivt i vissa matcher, och jag också. Men vi har faktiskt inte pratat om det än.

Redan idag lär vi få svaret om hur Schmidt, som gjorde en mycket bra match i premiären,
– Det kommer bli tufft. Men vi ska ge dem en match, så får vi se hur det går. Skulle vi spela 10 matcher mot dem kommer Rosengård vinna de flesta, men en match kan man alltid vinna, säger Schmidt med ett skratt. Utan att avslöja för mycket om hur matchplanen ser ut konstaterar hon att man antagligen inte lär ha lika mycket boll och styra matchen såsom mot Mallbacken:
– Det vore ju trevligt om det såg ut så, men kanske lite naivt. Vi kommer nog behöva vara kompakta. Vi kommer försvara mycket, rosengårdarna är otroligt skickliga med boll och har många individer som gör skillnad, så vi kommer behöva jobba kompakt som lag. Försvara och hoppas på en omställning, eller en fast situation.

Schmidt spenderade tre säsonger i FC Rosengård, vann två SM-guld och har bara hunnit med två tävlingsmatcher i Hammarby hittills. Men visst finns det skillnader mellan Hammarby och Rosengård.
– De har ett klart högre tempot. Där hade vi ett bättre passningsspel och mycket mer erfarenhet och stora spelare. Här i Hammarby är det ett lag som kan utvecklas. Det är många tjejer med mycket potential, analyserar Schmidt.

Trots sina tre år i Malmö har hon inga tips på hur man stoppar laget. För att det är för många spelare att stoppa.
– Listan skulle bli så lång! Det går inte att sikta på att stänga av en av dem, vi måste jobba kompakt och försöka stänga hela laget.

Oddsen talar knappast för att Schmidt kommer att lämna Malmö IP som en vinnare ikväll. Och som hon själv säger skulle Rosengård vinna de flesta matcher om dessa lag ställdes mot varandra tio gånger. Men någon av matcherna skulle Hammarby kunna vinna – varför inte denna?