Första målen för UIK - AIK ännu utan

Såväl Umeå IK FF som AIK kammade noll i inledningsomgången av Damallsvenskan, noll poäng och noll gjorda mål. Efter mötet i kväll i Umeå står AIK kvar med sina nollor medan Umeå kan räkna in tre poäng efter två mål i den andra halvleken. Matchen slutade rättvist 2-0 efter 0-0 i halvtid.
Emmi Alanen och Sarah Mellouk gjorde målen när Umeå IK vann hemma mot AIK. Foto: Bildbyrån

Umeå inledde matchen bäst och redan efter 30 spelade sekunder visade högerbacken Hanna Glas att hon tänkte ställa till oreda i AIK-försvaret genom en djupledslöpning på högerkanten följt av ett inlägg som så när frispelade Emmi Alanen. AIK:s vänsterback Elin Bragnum hade stora problem att hålla reda på Hanna Glas som gång på gång i bästa Dani Alves-stil sprang sig fri på sin högerkant och slog fina inlägg men hemmalaget var inte tillräckligt heta framför AIK-målet för att få nätkänning.

Halvvägs in i den första halvleken lyckades AIK få till en högre press på UIK:s uppspel och hemmalaget blev mer och mer stillastående. AIK tog över mer och mer av spelet men lyckades inte riktigt ta sig ända in i straffområdet och avsluten blev inte mer än halvfarliga. Bästa chansen fick Jennifer Egelryd vars skott dock missade målet.
– Vi blev klart bättre när vi fick till ett högre försvarsspel en bit in i den första halvleken, menade AIK:s tränare Mattias Eriksson efter matchen. Vi lyckades inledningsvis hålla uppe pressen i andra halvleken också men efter att dom fått hål på oss blev det jobbigare och när dom sedan fick 2-0 blev det riktigt svårt.

Upprinnelsen till 1-0-målet stod Umeås forward Hanna Sandström för. Efter en kontring på vänsterkanten lyckades hon slita sig loss och kunde servera en framstörtande Emmi Alanen som helt fri i boxen placerade bollen vid stolpen till höger om Justine Bernier i AIK-målet.
– Jag såg Hanna ensam på vänsterkanten och visste att hon skulle hinna dit. Då tänkte jag bara att jag ska göra mål och det var jätteskönt att få sätta den, kommenterade Emmi Alanen UIK:s ledningsmål i den 52:a matchminuten.

Hemmalagets andra mål tillkom efter att UIK än en gång lyckats spela sig runt på kanten och in i boxen. Rita Chikwelu var regissören bakom målet då hon från höger frispelade det unga nyförvärvet från Rosengård, Sara Mellouk, som från ett fritt läge mitt i straffområdet pricksköt i mål. Resten av matchen spelade UIK mer på säkerhet och AIK lyckades aldrig riktigt hota hemmalaget.

Umeås nya tränare Maria Bergkvist pustade ut efter matchen:
–Väldigt sköna tre poäng! Jag är jättenöjd med hur vi startade matchen och med vår andra halvlek. Vi kom runt på utsidan och kunde servera bra passningar in i straffområdet. Mellan målen hade ju även Emma Åberg Zingmark ett jätteläge efter en situation liknande den vid 2-0-målet. Den här segern ger oss litet arbetsro och nu är det bara att jobba vidare.

Om Umeå fick ett kvitto på att man är på rätt väg så ser det litet tyngre för AIK. Spelarna hittar visserligen varandra rätt bra ute på planen men trots att man har skickliga spelare som t ex Jennifer Egelryd, Emma Lundh och Petra Andersson har man väldigt svårt att få till vassa avslut.
– Vi kommer inte in i boxen, konstaterade Mattias Eriksson. Nästan alla våra avslut är från långt håll och därifrån är det svårt att göra mål.

Endast 128 tappra åskådare hade sökt sig till Gammliavallen denna kyliga torsdagskväll. De kunde dock glädja sig åt tre poäng för hemmalaget och bra kantspel av Hanna Sandström till vänster och Hanna Glas på högersidan. På mitten visade comebackande Emma Åberg Zingmark i framför allt den andra halvleken att hon blir en tillgång i årets upplaga av Umeå IK FF och att hon är på väg mot gammal god form.

Text: Britta Åkerlund

Taggar: ,
Lenn 2015-04-16 23:36

Aj aj ingen bra publiksiffra på en allsvensk match. En kylig torsdags kväll är ingen optimal speltid. Är det inte lite av en katastrof. Fotboll associerar jag med sol och värme. Men Umeå i mitten av april är det väl sådan temp.