Två anfallare vill bryta måltorkan

Ikväll ställs seriens två målsnålaste lag emot varandra i Linköping. Damfotboll.com har pratat med två anfallare som ska göra allt för att bryta Linköpings- respektive AIK:s måltorka.
Stina Blackstenius, Linköping och Emma Lundh, AIK. Foto: Bildbyrån

Linköping tar ikväll, måndag, emot AIK på hemmaplan Östergötland. Och spanar vi på de båda lagens målskörd under de tre inledande omgångarna kan vi förvänta oss en målsnål tillställning under kvällen. Linköping har nämligen bara lyckats göra ett mål på de 270 inledande minuterna av damallsvenskan.
AIK har ännu inte nätat i årets serie och sist de gjorde mål var faktiskt hemma mot Linköping under fjolårets näst sista omgång.

Emma Lundh, som passade fram till AIK:s senaste mål i Damallsvenskan vill nu råda bot på måltorkan. Lundh, som nyligen kommit tillbaka efter en skada är besviken över att laget inte gör mål.
– Vi är för dåliga i boxen. Jag som ska vara en av dem som ska vara bra där, jag är stor och stark, kommer inte in – jag kommer runt på inlägg, säger Lundh som menar på att det kan sitta i huvudet hos henne själv.
– Jag måste ju skjuta mer. Jag ska gå på skott. Men när man känner att kroppen inte är hundra procent så. Jag har bara spelat två matcher sen i november. Och ja, när jag väl kör så funkar det, men huvudet har inte fattat det riktigt än.

I senaste matchen mot Mallbacken skapade AIK flertalet chanser där man hade kunnat göra mål. Mot Linköping förväntar man sig inte samma matchbild.
Det blir väl lite mer kontringsspel, att vi får försvara och kontra. Linköping är ett spelskickligt lag, säger Lundh som själv spelat för Linköping innan hon kom till AIK inför förra säsongen. Kontringsspelet kan ge AIK chanser. Men för att göra mål måste man bli skickligare i avsluten.
– I kontringar kan vi få luckor. Men gissningsvis kommer vi inte ha lika mycket boll som mot Mallbacken, så det gäller att vi är noggranna. Vi kommer inte få så många chanser, får vi två chanser måste de sitta, konstaterar Lundh.

Även i Linköpingslägret pratas det om lagets oförmåga att göra mål. Senast mot Hammarby skapade laget flertalet bra målchanser, men man fick lämna planen mållösa och fick endast med sig en poäng från Stockholm.
– Vi skapar chanser men vi är inte tillräckligt effektiva och just nu vet jag inte vad det beror på. Men just nu tror jag bara att vi behöver fortsätta jobba, analyserar Linköpings anfallare Stina Blackstenius den mållösa matchen mot Hammarby. Den unga anfallaren menar också att måltorkan inte satt sig i huvudet på henne.
– Jag vet inte hur det är för de andra, men jag som forward får ju snarare ännu större vilja att göra mål. Men om det har satt sig i skallen på den andra vet jag inte. Vi vill ju göra mål, vi vill vinna fotbollsmatcher.

Blackstenius erkänner utan omsvep att det känns tungt. Man skapar chanser för att vinna, men har endast gått segrande ur en match av tre, mycket på grund av att man inte fått hål på motståndarna.
– Det känns lite tungt att vi haft tre matcher och bara gjort ett mål när vi haft så många chanser att göra fler mål, säger Blackstenius och tillägger att det är viktigt att inte bli desperata. Något segerrecept inför matchen mot AIK har hon inte än. Men menar på att man ska fortsätta i samma anda som tidigare, men även sätta bollen.
– Vi ska göra det vi är bra på. Jag hoppas att vi kan spela med fart och få hål på dem.

Ni ska göra mål och ta tre poäng?
– Japp, det ska vi! Avslutar hon.

Ikväll drabbas två målsnåla lag samman i Linköping. I en match som kan sluta precis hur som helst, beroende på om man hittar nätet eller ej.